Putin: Ukrajinska protuofenziva nije uspjela

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ukrajinska protuofenziva nije uspjela. Izjavio je kako očekuje da će se ovaj trend na prvoj liniji nastaviti, prenosi ruska državna agencija Tass.

“Što se tiče odugovlačenja protuofenzive, to nije odugovlačenje, to je neuspjeh”, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. “Vidjet ćemo što će slijedi. Nadam se da će tako biti i dalje”, rekao je Putin.

“Rusija nikada nije odbila pregovore. Ne odbijamo ni ovaj put”, naglasio je ruski čelnik. Erdogan je na današnjim razgovorima “pokrenuo ta pitanja” i “to mu potvrđujem”, naveo je.

Kako je ranije izvijestilo rusko ministarstvo obrane, ukrajinska protuofenziva nije uspjela, a gubici vojske premašili su 5600 ljudi samo u proteklom tjednu. Rusko ministarstvo obrane također je napomenulo da je ukrajinska vojska bezuspješno pokušavala napadati od 4. lipnja. U posljednja dva mjeseca Kijev je izgubio više od 43.000 vojnika i oko 5.000 komada različite vojne opreme, uključujući 26 aviona i 25 tenkova Leopard, piše Tass.

Ukrajina izvještava o napredovanju na istočnoj i južnoj bojišnici

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da su njezine trupe nastavile zauzimati teritorij na istočnoj bojišnici i da napreduju prema jugu u svojoj protuofenzivi protiv ruskih snaga, izvještava Reuters.





Zamjenica ministra obrane Hanna Maliar rekla je da su kijevske snage prošlog tjedna ponovno zauzele oko 3 četvorna kilometra zemlje oko istočnog grada Bahmuta, kojeg su zauzele ruske trupe u svibnju nakon više mjeseci teških borbi. Također je izvijestila o neodređenom “uspjehu” u smjeru sela Novodanilivka i Novoprokopivka u južnoj regiji Zaporižiji, ali nije dala detalje.

Ukrajina je sada vratila oko 47 četvornih kilometara teritorija oko Bahmuta od početka svoje protuofenzive početkom lipnja, napisala je Maliar u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters nije uspio provjeriti izvješća. Rusija nije potvrdila ukrajinske teritorijalne dobitke.





Kijev je ponovno zauzeo brojna sela i naselja u svojoj tromjesečnoj ofenzivi, ali ukrajinske vojnike ometaju ogromna ruska minska polja i kilometri rovova.

Maliar je prošlog tjedna rekla da su ukrajinske trupe probile prvu crtu ruske obrane, a ukrajinska vojska sada očekuje da će brže napredovati.

Moskva je nastavila izvoditi zračne napade na ukrajinske mete uključujući lučku infrastrukturu, a izvijestila je i o napadima dronovima na ruski teritorij.

Ukrajina uvjerena da je probila rusku liniju obrane na južnoj fronti

 

 

Komentari

komentar

You may also like