Rat u Ukrajini: Zelenski uvjerava u pobjedu, Rusija tvrdi da je zarobila američko borbeno vozilo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je Ukrajincima rekao da će Kijev poraziti Rusiju i “unatoč svemu” postići pravedni mir dok je nastavak ključne američke vojne i financijske pomoći neizvjestan, piše Reuters.

Zelenski je svoju poruku prenio neuobičajenim ranojutarnjim videom u kojem hoda kroz Kijev prema spomeniku palih ukrajinskih boraca, na dan kada zemlja obilježava svoje oružane snage.

“Bilo je teško, no izdržali smo”, rekao je Zelenski, koji se snimio mobitelom dok je od svog ureda hodao prema spomeniku u središtu glavnog grada. “Sada nije lako, no krećemo se. Neovisno o tome koliko je teško, dospjet ćemo dotamo. Do naših granica, do našeg naroda. Do našeg mira. Pravednog mira. Unatoč svemu”.

Njegove se riječi vjerojatno odnose na neizvjesnost glede budućnosti 60 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći o kojem se tjednima neuspješno raspravlja u američkom Kongresu. Kijev u velikoj mjeri ovisi o pomoći svojih zapadnih saveznika u borbi protiv znatno veće ruske vojske u najvećem sukobu u Europi od Drugog svjetskog rata, koji je sada u svom 22. mjesecu.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak u utorak je rekao da je odgoda američke pomoći stvorila “veliki rizik” od toga da bi Ukrajina mogla izgubiti rat, što je jedna od najpesimističnijih procjena nekog višeg ukrajinskog dužnosnika dosad.

Moskva kontrolira oko 18 posto ukrajinskog teritorija, a ukrajinske snage sada se suočavaju s novom ruskom ofenzivom na istočnoj bojišnici, pri čemu se osobito žestoke borbe vode oko gradova Avdiivke i Mariinke.





Rusija tvrdi da je zarobila borbeno vozilo Bradley

Ruska televizija emitirala je snimke za koje tvrdi da prikazuju borbeno vozilo američke proizvodnje Bradley zarobljeno na bojišnici u ukrajinskoj Luhanskoj oblasti nakon što ga je ruska paljba zaustavila, a ukrajinska posada napustila, prenosi Reuters.

Voditelj emisije u udarnom terminu na ruskom Prvom kanalu ukazao je na to da će zarobljavanje Bradleyja u funkciji, jednog od nekoliko desetaka koje je Washington poslao Ukrajini ove godine, omogućiti ruskim snagama da ustanove njegove ranjivosti.





Prilog je sadržavao intervjue s nekoliko neidentificiranih maskiranih pripadnika dvaju timova zaduženih za zarobljavanje vozila. Rekli su da su po vozilo otišli pod okriljem tame i guste magle u “sivoj zoni”, oko 500 metara od ukrajinskih snaga, te ga oteglili između minskih polja nakon što je prvi pokušaj propao.

Vozilo prikazano na snimkama bilo je prepuno rupa od metaka, za koje je voditelj rekao da su načinile ukrajinske bespilotne letjelice u pokušaju da unište što je više moguće visokotehnološke opreme na napuštenom vozilu.

Kamera je snimila hrpu strjeljiva za teške strojnice i topovske projektile sa žutim vrhom.

Jedan od pripadnika timova rekao je da se vozilo doima kao nadograđena inačica Bradleya sa snažnijim motorom, poboljšanom “dinamičnom zaštitom” od topničke paljbe te boljim sustavima za noćni vid i navođenje. Kazao je da kilometraža vozila iznosi oko svega 240 kilometara.

Ukrajinski M2 Bradley “preživio” pogodak protuoklopnog projektila (Video)

 

Komentari

komentar

You may also like