Iran uhitio švedskog državljanina pod optužbom za špijunažu

Iran je u subotu objavio uhićenje neidentificiranog švedskog državljanina pod optužbom za špijunažu, izvještava Anadolu Agency.

Osumnjičenik je bio pod nadzorom tijekom prethodnih višestrukih posjeta Iranu, što je dovelo do istraga i uhićenja zbog njegovog “sumnjivog ponašanja i kontakata” i posjeta gradovima koje ne posjećuju turisti, navodi se u priopćenju ministarstva obavještajnih službi. Osoba je nedavno posjetila Iran nakon uhićenja “još jednog europskog špijuna” kako bi “dobila informacije” o identitetu te osobe, dodaje se.

Uhićenje je uslijedilo nakon desetaka sličnih uhićenja Europljana i državljana s dvojnim državljanstvom od strane Irana proteklih mjeseci na temelju raznih optužbi povezanih sa sigurnošću. Nejasno je je li slučaj povezan s onim što je švedsko ministarstvo vanjskih poslova reklo u svibnju o švedskom državljaninu pritvorenom u Iranu, samo nekoliko dana nakon što je izdalo uputu kojom poziva svoje građane da ne posjećuju tu zemlju.

Napetosti između Teherana i Stockholma porasle su otkako je bivši iranski pravosudni dužnosnik pritvoren i izveden pred sud u Švedskoj zbog navodnih ratnih zločina i masovnih pogubljenja iranskih disidenata u kasnim 1980-ima. Nakon uhićenja u Švedskoj u studenom 2019., Hamid Nouri (61) osuđen je 14. srpnja na doživotni zatvor zbog “teškog zločina protiv međunarodnog prava” i “ubojstva”, aludirajući na pogubljenja pripadnika Mujahideen e Khalq (MEK) 1988. Iran optužuje MEK, sada sa sjedištem u Albaniji, za izvođenje niza terorističkih napada u zemlji 1980-ih.

Iran je kritizirao presudu, nazivajući je “politički motiviranom”. U znak sve veće zategnutosti odnosa, iransko ministarstvo vanjskih poslova opozvalo je prošlog tjedna svog veleposlanika iz Švedske kako bi prosvjedovalo protiv “nezakonite presude”. U odvojenoj izjavi, iranski najviši dužnosnik za ljudska prava, Kazem Gharibabadi, rekao je da zemlja “neće sjediti prekriženih ruku”, dodajući da ima “nekoliko opcija na stolu” da odgovori na švedsku “potpuno nezakonitu kaznu” bivšem iranskom dužnosniku.

Švedske vlasti tek trebaju odgovoriti na priopćenje iranskog ministarstva, no stručnjaci vjeruju da će to samo povećati napetosti između dviju zemalja





Komentari

komentar

You may also like