Pogledajte što su Ukrajinci napravili od ruskog borbenog aviona kojeg su srušili

Fuselage Creations, tim zrakoplovnih entuzijasta, transformirao je ostatke modernih ruskih borbenih zrakoplova u suvenirske privjeske za ključeve, prodajući ih u inozemstvo za nabavu opreme i vozila za ukrajinske oružane snage. Najnoviji dodatak njihovoj kolekciji je relikt iz suvremene zračne flote Ruske Federacije, Su-30 koji nosi registracijski broj “62 Red.”

Konkretan borbeni zrakoplov, identificiran kao RF-81773, oborile su ukrajinske vojne snage 15. ožujka 2022. u blizini Izjuma u regiji Harkov. Pripadao je 14. lovačkoj avijacijskoj pukovniji baziranoj na aerodromu Holmi u Kurskoj oblasti. Su-30 je korišten za napade na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu. Prema izvješćima ukrajinske vojske, letjelicu su oborili protuavionski topnici iz 80. zasebne zračno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, koristeći standardno protuzračno topništvo ZU-23 kalibra 23 mm, piše ukrajinska vojska na mreži X.

Tijela pilota vraćena Rusiji

U incidentu je poginula posada, a posmrtni ostaci zapovjednika zrakoplova, potpukovnika Aleksandra Serhijoviča i navigatora kapetana Jevgenija Nikolajoviča predani su ruskoj strani radi pokopa.

Olupina Su-30 prenamijenjena je u 962 privjeska za ključeve, koji su sada dostupni za prodaju, a prihod je namijenjen potpori borbi Ukrajine protiv njezina ruske vojske. Ova simbolična gesta ima za cilj financiranje ukrajinske vojske.





Komentari

komentar

You may also like