Rusi pripremaju višestruka lansiranja hiperzvučnih raketa Cirkon

Fregata Admiral Gorshkov (naslovna foto) iz sastava ruske Sjeverne flote do kraja 2021. godine prvi će put izvesti višestruko uzastopno lansiranje (vatrene salve) hiperzvučnih projektila Cirkon u sklopu državnih ispitivanja tog raketnog sustava, izjavio je za RIA Novosti izvor unutar ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Prema navodima ruskog Ministarstvu obrane, ova je fregata 2020. izvela tri testna lansiranja projektila Cirkon: dva na morske ciljeve i jedno na kopneni cilj. U svim slučajevima ispaljena je samo po jedna raketa.

„Prema planu državnih ispitivanja raketnog kompleksa, do kraja 2021. iz fregate„ Admiral Gorshkov “izvest će se prvo uzastopno ispaljivanje projektila Cirkon. Rakete će se lansirati s broda u intervalima od nekoliko sekundi ”, izjavio je izvor.

Objasnio je kako je vatrena salva “osmišljena kako bi osigurala ne samo ispitivanje projektila, već i ispitivanje sposobnosti brodskog sustava za kontrolu naoružanja, posebno kada istovremeno izvršava zadatke masivnim raketnim udarom protiv morskih i kopnenih ciljeva”.

Lansiranja će se izvoditi u okruženju snažnih elektroničkih protumjera.

Podsjećamo: fregata Admiral Gorshkov izvršila je prvo testiranje Cirkona početkom listopada. Radi se o jednom od najmodernijih brodova ruske Sjeverne flote, izgrađenom u brodogradilištu Severnaya Verf u Sankt Peterburgu, a u sastav flote uveden je u srpnju 2018. godine. Brod je uspješno izvršio zadatke u nekoliko vježbi i oplovljavanju svijeta. Radi se o glavnom brodu Projekta 22350, a najvažnije naoružanje mu čini 16 univerzalnih brodskih vertikalnih lansera 3C-14 za krstareće rakete, koji mogu ispaljivati rakete Kalibr, Oniks ili Cirkon.
Cirkon je prva hiperzvučna krstareća raketa na svijetu sposobna za dugi aerodinamični let s manevriranjem u gustim slojevima atmosfere, koristeći vlastiti potisak motora tijekom rute, Brzina rakete iznosi oko 9 Macha, a maksimalni domet je do tisuću kilometara. Cirkon može podjednako učinkovito pogađati površinske morske i kopnene ciljeve.

Serijske isporuke projektila Cirkon za rusku mornaricu trebaju početi 2022. godine.

Ispod teksta možete pogledati video o prvom lansiranju Cirkona, kao i našu analizu o reakcijama međunarodne zajednice na objavu o njezinom postojanju i zašto su te reakcije upravo takve.

Z. Meter: Rusi lansirali raketu „Cirkon“. Zašto je se svi boje? (Video)
 

Komentari

komentar

You may also like