Rusija protjeruje dvojicu američkih diplomata zbog “ilegalnih aktivnosti”

Rusija je u četvrtak priopćila da protjeruje dvojicu američkih diplomata koje je optužila za rad s ruskim državljaninom optuženim za suradnju sa stranom državom, javlja Reuters.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo američku izaslanicu Lynne Tracy i reklo joj da prvi tajnik veleposlanstva Jeffrey Sillin i drugi tajnik David Bernstein moraju napustiti Rusiju u roku od sedam dana.

“Imenovani su provodili nezakonite aktivnosti, održavajući kontakt s ruskim državljaninom Robertom Šonovim, optuženim za ‘povjerljivu suradnju’ sa stranom državom”, stoji u ruskom priopćenju.

Robert Šonov bio je zaposlen u Generalnom konzulatu SAD-a u istočnom ruskom gradu Vladivostoku više od 25 godina sve dok Rusija 2021. nije naredila otpuštanje lokalnog osoblja američke misije.

Ruska sigurnosna služba FSB objavila je video u kolovozu koji pokazuje navodno Šonovljevo priznanje u kojem je rekao da su Sillin i Bernstein od njega tražili da prikupi informacije o ruskim ratnim naporima u Ukrajini, njezinoj aneksiji “novih teritorija”, njezinoj vojnoj mobilizaciji i predsjedničkim izborima 2024.

Šonov na snimci govori da mu je rečeno da prikupi “negativne” informacije o ovim temama, da traži znakove prosvjeda građana i da ih odražava u svojim izvješćima.





Sjedinjene Američke Države optužile su Moskvu za pokušaj zastrašivanja i uznemiravanja američkih zaposlenika nakon što su ruski državni mediji izvijestili o optužbama protiv Šonova i rekli da FSB planira ispitati zaposlenike veleposlanstva koji su bili u kontaktu s njim.

Kada je uhićen u svibnju, Državno tajništvo SAD-a poručilo je da slučaj naglašava “očitu upotrebu sve represivnijih zakona” ruskih vlasti protiv vlastitih građana.

U svom priopćenju, rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da je Šonov bio plaćen da izvrši zadatke čiji je cilj nanijeti štetu ruskoj nacionalnoj sigurnosti. “Ruska strana očekuje da će Washington izvući ispravne zaključke i suzdržati se od sukobljavajućih koraka”, ističe se u priopćenju.





Njemačka optužila dvojicu muškaraca za izdaju u slučaju špijuniranja za Rusiju

Komentari

komentar

You may also like