maria

Rusija tvrdi da je Hrvatska zabranila let za evakuaciju diplomata; Plenković odgovorio

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u ponedjeljak da službeni Zagreb nije dopustio humanitarni let za evakuaciju ruskog diplomatskog osoblja iz Hrvatske, nazvavši takav potez “militantnom rusofobijom”.

Diplomatskim riječima, Rusija mora konstatirati da hrvatska vlada nastavlja bijesno voditi antirusku politiku, ustrajno i sustavno uništavajući bilateralne odnose, piše TASS.

Zaharova je izjavila da je službeni Zagreb “u svojoj militantnoj rusofobiji dosegao točku u kojoj je na nediplomatski način, kršeći pravila pristojnosti i standarda međunarodne komunikacije, odbio organizirati humanitarni let kojim bi se evakuirala velika skupina zaposlenika ruskog veleposlanstva s obiteljima, uključujući djecu”, prenosi agencija TASS.

“Osim toga, radi se o ljudima kojima su hrvatske vlasti bez razloga naredile da napuste zemlju”, naglasila je Zakharova.

“Nehuman, ciničan odnos prema našim sunarodnjacima neće proći bez odgovora”, zaključila je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je kao “propagandu” optužbe ruskog ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska u činu “militantne rusofobije” navodno nije dopustila humanitarni let za evakuaciju ruskih diplomata.





„Koliko ja znam ti ljudi su napustili Hrvatsku. Mislim da su letjeli preko Beograda ili nešto slično. Nema tu nikakve rusofobije”, kazao je novinarima Plenković nakon zajedničke sjednice predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a.

Hrvatska se 11. travnja pridružila nizu europskih zemalja i zbog ruske agresije na Ukrajinu odlučila protjerati 18 ruskih diplomata i šestero članova administrativnog osoblja. Dobili su rok do 25. travnja da napuste zemlju.

Rusija je odmah najavila da će odgovoriti protumjerama, ali ih dosad još nije obznanila.





 

Komentari

komentar

You may also like