Rusija uvela protusankcije: Zabranjuje se i rad NVO pod nadzorom SAD-a

Rusija će na svom teritoriju zabraniti rad zaklada i nevladinih organizacija pod nadzorom State Departmenta i drugih američkih agencija, navodi Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi o odmazdi zbog “neprijateljskih američkih akcija”.

“Ovaj posao, koji se dugo i sustavno izvodio, bit će priveden kraju, poglavito u kontekstu činjenice da Sjedinjene Države ne namjeravaju smanjiti opseg svojih subverzivnih napora, provedenih sustavno na širokoj zakonodavnoj osnovi”, kaže se u dokumentu, prenosi RIA Novosti.

Rusko MVP naglašava kako pozivi Washingtona Moskvi da se suzdrži od eskalacije zvuče licemjerno u pozadini “još jednog napada na našu zemlju” od strane administracije Joea Bidena.

“Čini se da Washington ne želi podnijeti činjenicu da u novoj geopolitičkoj stvarnosti nema mjesta za jednostrani diktat i bankrotirane scenarije “sprječavanja Moskve”, na kojima Sjedinjene Države kratkovidno nastavljaju, i ispunjeni su samo daljnjom degradacijom rusko-američkih odnosa”, kaže se u priopćenju.

Rusko MVP je navelo glavne korake koje će Moskva poduzeti kao odgovor na američke akcije:

uzajamno protjerivanje deset službenika američke diplomatske misije;





Moskva će diplomatima za kratkoročne zadatke izdavati samo deset viza godišnje putem State Departmenta;

potpuni prestanak prakse zapošljavanja administrativnih i tehničkih radnika od strane diplomatskih misija SAD-a među građanima Ruske Federacije i trećih zemalja;

Prestanak bilateralnog Memoranduma o razumijevanju na otvorenom zemljištu iz 1992. godine (o slobodnom kretanju diplomata po teritoriju Rusije odnosno SAD-a, op. GN.);





Također se dodaje kako trenutačna napeta situacija “implicira objektivnu potrebu da veleposlanici obje naše zemlje budu u svojim glavnim gradovima kako bi analizirali situaciju i održali konzultacije“.

Drugim riječima, sugerira se američkom veleposlaniku u Moskvi Johnu Sullivanu da se vrati u Washington, a što je danas ranije preporučio i savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov.

Podsjećamo: ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov u Moskvu je povučen na zahtjev ruskog MVP nedugo nakon intervjua američkog predsjednika Joe Bidena, u kojemu je ruskog kolegu nazvao „ubojicom“. Antonov se još uvijek ne planira vratiti u Washington.

Više o ovoj temi, novim američkim sankcijama i današnjim reakcijama na iste u EU, Njemačkoj i Rusiji možete pročitati na poveznici ispod teksta.

TOP TEMA: Irina Meter, o reakcijama i posljedicama novih proturuskih sankcija SAD-a

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like