Rusija zabrinuta zbog zabrinutosti SAD-a: „nuklearna eksplozija u cyber prostoru“!

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izrazila je čuđenje zbog nove, kako kaže, proturuske izjave američkih partnera. U tom je kontekstu odgovorila na izjavu glasnogovornice američkog State Departmenta u Bruxellesu, Andreje Kalan.

Kalan je izjavila da su „Sjedinjene Države zabrinute zbog ruskog nasilja nad neovisnim medijima i zabrinute su zbog nedavnih izmjena Zakona o stranim agentima. Također je pozvala Rusiju na poštivanje prava svojih građana i svojih međunarodnih obveza, uključujući i one unutar OESS-a, u svezi slobode govora, a rusku vladu na preispitivanje svojih postupaka, „jasno usmjerenih na daljnje ograničavanje prostora za neovisne glasove i civilno društvo”.

Maria Zakharova objavila je dugačku kritiku State Departmenta na svojoj facebook stranici, kojeg prenosimo:

“Odluka američkih internetskih platformi da blokiraju šefa države (Donalda Trumpa, op. GN.) može se usporediti s nuklearnom eksplozijom u cyber prostoru: uništavanje nije tako strašno kao posljedice. Nanesen je udarac demokratskim vrijednostima koje je proglasila zapadna zajednica; Jednim su zamahom i apologeti darkneta i zagovornici stroge cenzure dobili armirano-betonski argument u obrani svojih stavova; započelo je preoblikovanje medijskog tržišta i najveća digitalna migracija. Pomoći ćemo partnerima da se vrate u stvarnost”, piše Zaharova.

Očito je kao potezi popularnih društvenih platformi prema aktualnom američkom predsjedniku na odlasku Donaldu Trump vezano uz zatvaranje njegovih računa izazivaju sve veći broj negativnih reakcija i u SAD-u i diljem svijeta. Ako netko već može s tradicionalnim podsmjehom gledati na ruske kritike u tom smjeru, onda sigurno ne može na one koje stižu iz službenih struktura Europske unije. Tako je, jučer, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova kritizirala suspenziju računa Donalda Trumpa na više društvenih mreža (trajna zabrana na Twitteru). Prethodno su njemačka kancelarka Angela Merkel i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton također kritizirali spomenuti potez društvenih mreža.

“Iako mislim da je neodgovorno poticanje na nasilje predsjednika Trumpa zahtijevalo djelovanje, jasno je da ne možemo ovako nastaviti”, poručila je Jourova, založivši se za bolju regulaciju društvenih mreža, objavio je politico.eu, a vijest smo prenijeli i na našem portalu (vidi poveznicu ispod teksta).
“Činjenica da oni (Big Tech tvrtke) mogu ušutkati američkog predsjednika na temelju nejasnih kriterija i bez nadzora može biti jako opasna za slobodu govora”, kazala je Jourova.

Zato je potrebna “stroža regulacija” i “veća odgovornost digitalnih igrača”, izjavila je potpredsjednica Europske komisije.

Podsjećamo, regulaciju u tom smjeru tj. ograničenje u djelovanju američkih Big Tech tvrtki tražio je u više navrata i sam Donald Trump, pa čak i prijetio stavljanjem veta na potpis zakona o američkom obrambenom proračunu za financijsku 2021. godinu ako se njegov zahtjev ne prihvati.

Potpredsjednica Europske komisije: zabrana Trumpa je “opasna za slobodu govora”

 
Komentari

komentar

You may also like