Ruska obavještajna služba: NATO je Ukrajini od kraja 2021. isporučio 440 tenkova

U tijeku je „utrka s vremenom“ oko isporuka novih količina i vrsta naoružanja Ukrajini, čiji državni vrh posljednjih tjedana upozorava na vrlo teško stanje na bojišnicama na istoku zemlje – u Donbasu.

Stanje je, zbog višemjesečnih borbi i jačanja intenziteta ruskih napada krajnje složeno – od linije Svatovo-Kremenna uz granicu LNR-a s harkovskom regijom, preko bahmutske bojišnice, do Vuhledara (Ugljedar, rus.). I za ovaj posljednji, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u sinoćnjoj je video poruci izjavio kako je stanje vrlo teško, kao što je već ranije kazao i za borbe za veliki grad Bahmut (prije rata imao je oko 70 000 stanovnika, od kojih ih je u samom gradu ostalo još vrlo malo).

U svezi isporuka zapadnog naoružanja Ukrajini, u ponedjeljak, 20. veljače, oglasila se i ruska vanjska obavještajna služba – SVR.

“Vanjska obavještajna služba Ruske Federacije raspolaže informacijama da su zemlje NATO-a… od prosinca 2021. prebacile Oružanim snagama Ukrajine 1170 sustava protuzračne obrane, 440 tenkova, 1510 borbenih vozila pješaštva, 655 topničkih sustava”, navodi se u priopćenju.

Istodobno je navedeno da je Kijev od država članica NATO saveza primio 9800 komada streljiva za višecjevne mobilne raketne sustave (MLRS), 1,206 milijuna granata, 609 tisuća protutenkovskih metaka.

U istom se priopćenju navodi kako su ruske snage uništile većinu vojne opreme kojom su Ukrajinu opskrbile zapadne zemlje.





Podsjećamo da se u zapadnim političkim i medijskim krugovima govori o planiranom skorom početku velike nove ruske ofenzive, dok se, istodobno, kao glavna zadaća Zapada i ukrajinske vojske sada nameće zaustavljanje mogućih daljnjih napredovanja ruskih snaga u dubinu ukrajinskog teritorija. Nakon toga, kada se prikupi dovoljno svježih snaga – eventualno bi mogla uslijediti i nova ukrajinska protuofenziva – smatra većina analitičara.

O mirovnim pregovorima gotovo da više nitko ozbiljno i ne govori. Iako, naravno, i plasiranje informacija u medijski prostor ovakve vrste, o isporukama novih ubojitih oružja (koje su iz nekog razloga zastale, barem što se tiče tenkova), novim ofenzivama i protuofenzivama, kao i jačanje elementa straha od daljnje eskalacije i novih žrtava i razaranja – može biti katalizator za pokretanje pregovaračkog procesa s ciljem konačnog završetka sukoba, koji, kako se čini – stvara sve veću nervozu i kod onih koji su još do jučer priželjkivali njegovo što duže trajanje. Iz različitih razloga širokoga spektra: od međusobnog iscrpljivanja u geopolitičke svrhe, preko energetskih interesa, do enormnih zarada vojne industrije.

Z. Meter: Pukotine u „pancir-koaliciji“: Danska i Nizozemska neće isporučivati tenkove Leopard 2 Ukrajini





Komentari

komentar

You may also like