Ruska vojska uništila prvi ukrajinski hibrid ‘Franken-SAM’

Pojavile su se snimke uništenja prvog lansera AIM-132 ASRAAM “Franken-SAM” koji se temelji na britanskom vozilu Supacatu HMT-u kojim je upravljala ukrajinska vojska.

Lansirno vozilo, koje je služilo kao raketni sustav zemlja-zrak kratkog dometa, naciljale su i uništile ruske snage korištenjem lebdećeg streljiva/drona kamikaze Lancet, što je rezultiralo detonacijom streljiva, piše Defence Blog.





Hibridni sustav

Britanci i Ukrajinci su razvili hibrid spajanjem nekoliko vrsta oružanih sustava i nazvali ga “Franken-SAM”, opremljen projektilnim vodičima, antenom i optičkom stanicom, koji je dizajniran za presretanje ruskih krstarećih projektila i bespilotnih letjelica (UAV). Njegove infracrveno navođene rakete i ugrađeni optički sustav omogućili su autonomne operativne sposobnosti.

Sustav predstavlja jedan od dva improvizirana britanska projekta za Ukrajinu, gdje je projektil koji se lansira iz zraka prilagođen za zemaljske lansere. Projektil ASRAAM trenutno koriste zrakoplovi iz Ujedinjenog Kraljevstva, Indije, Katara, Omana, a integriran je u australski arsenal aviona F/A-18 Hornet. Uništavanje ovog improviziranog mobilnog SAM sustava predstavlja taktičku neuspjeh za Ukrajinu.





Nekoliko modela

Ukrajinski ministar potvrdio je krajem prošle godine da je primarni cilj svih pothvata koji se poduzimaju pod okriljem zajedničkog programa FrankenSAM “besprijekorna integracija zapadnih struktura protuzračne obrane u zastarjele sovjetske sustave”. Ovo je jedan od mnogobrojnih primjera domišljatosti koja odlikuje obje strane u sukobu. Nagađalo se o nekoliko opcija spajanja. Jedna kombinacija uključuje podešavanje sovjetskog lansera Buk za ispaljivanje američkog projektila RIM-7 Sea Sparrow. Drugi uključuje kombiniranje radara iz sovjetske ere s američkim projektilima AIM-9 Sidewinder (AIM-132 je slična i malo poboljšanja verzija AIM-9 projektila).

Američki obrambeni dužnosnici izjavili su za The New York Times u listopadu da su oba sustava prošla nekoliko mjeseci testiranja u američkim vojnim bazama i da će biti isporučeni Ukrajini tijekom jeseni.

Prilagodbe, razna spajanja, modifikacije i odgovori na akcije neprijatelja se događaju na tjednoj bazi i zaobilaze stroge protokole i višegodišnja testiranja.

Hibridi u Ukrajini: Spajanje američkih projektila sa sovjetskim protuzračnim sustavima

Komentari

komentar

You may also like