Ruski protuzračni sustavi u Siriji uspješno odbili izraelske napade

Ruski mediji danas objavljuju, pozivajući se na vojne izvore od 1. veljače, kako je prekjučerašnji izraelski zračni napad na predgrađe Damaska (kojeg neki nazivaju osvetom za prošlotjedni napad na izraelski trgovački brod u Omanskom zaljevu) odbijen ruskim sustavima Pantsir-S1 i Buk-M2 isporučenih sirijskoj vojsci, što je dokazalo njihovu učinkovitost.

Uz pomoć tih protuzračnih sustava sirijska je vojska uništila lansirne rakete, bez da su ove dosegle cilj, navodi neimenovani vojni izvor. Napad je Izrael izvršio svojim višenamjenskim lovcima F-16, ispaljivanjem raketa iznad Golanske visoravni, ne ulazeći u zračni prostor Sirije. Gađali su južni dio predgrađa Damaska, gdje je, kako se vjeruje, sjedište libanonskog Hezbollaha i drugih proiranskih formacija.

Podsjećamo: ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je 18. siječnja kako Rusija poziva Izrael da dostavi dokaze o prijetnji koja toj zemlji dolazi od strane Sirije. Kazao je kako je više puta rekao izraelskoj strani: „Ako vidite takve prijetnje, molim vas, dajte nam odgovarajuće informacije. Mi, Rusija, apsolutno ne želimo da se sirijski teritorij koristi protiv Izraela, niti da se sirijski teritorij koristi, kao što bi mnogi željeli, kao poprište iransko-izraelskog sukoba.” Moskva je u tom slučaju, naglasio  je tada Lavrov na medijskoj konferenciji, spremna poduzeti sve mjere kako bi eliminirala prijetnje izraelskoj sigurnosti iz Sirije, ako ih ima.

Izrael, očito, poruku ruske strane nije shvatio ozbiljno i djeluje samostalno prema ciljevima u Siriji za koje smatra da su mu potencijalna prijetnja po nacionalnu sigurnost. Jedino što je u znatnoj mjeri promijenjeno je to, da Izraelski zrakoplovi sada najčešće djeluju s distance, izbjegavajući ulaz u sirijski zračni prostor – bilo da ciljeve raketira s područja sjevernog Izraela ili naletima preko libanonskog zračnog prostora.

Krug nasilja: Izrael gađao iranske ciljeve u Siriji zbog napada na izraelski brod





 

Komentari

komentar





You may also like