SAD: Bilo kakva smrtonosna pomoć Kine Rusiji imala bi stvarnu cijenu

Kina nije krenula prema pružanju smrtonosne pomoći koja bi pomogla Rusiji u njezinoj invaziji na Ukrajinu, a Sjedinjene Američke Države jasno su iza zatvorenih vrata dale do znanja da bi takav potez imao ozbiljne posljedice, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, prenosi Reuters.

“Peking će morati donijeti vlastite odluke o tome kako će nastaviti, hoće li pružiti vojnu pomoć, ali ako krene tim putem, to će imati stvarnu cijenu za Kinu”, rekao je Sullivan u intervjuu za CNN-ov “State of Union” “program. Kina nije napredovala u pružanju te pomoći, ali ni Peking nije skinuo tu opciju sa stola, rekao je Sullivan u odvojenom intervjuu za ABC-jev program “This Week”. Sullivan je rekao da su američki dužnosnici upozorili svoje kineske kolege iza zatvorenih vrata koliki bi ti troškovi mogli biti, ali nije želio elaborirati te privatne razgovore.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO-u posljednjih su dana pokušavali upozoriti Kinu na takav potez, javno komentirajući svoje uvjerenje da Kina razmatra isporuku smrtonosne opreme Rusiji. Ravnatelj CIA-e William Burns također se u nedjelju izjasnio o Kini. “Uvjereni smo da kinesko vodstvo razmatra nabavku smrtonosne opreme. No ne vidimo da je još donesena konačna odluka i ne vidimo dokaze o stvarnim isporukama smrtonosne opreme”, rekao je Burns za Program CBS-a “Face the Nation”.

Republikanski zastupnik Michael McCaul, predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je u emisiji “This Week” da američke obavještajne službe pokazuju da su bespilotne letjelice među smrtonosnim oružjem koje je Kina razmatrala poslati Rusiji.

Američki predsjednik Joe Biden posjetio je prošli ponedjeljak Kijev i sastao se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim prošli ponedjeljak, gdje je obećao novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 500 milijuna dolara. Prošli tjedan obilježena je prva godišnjica ruske invazije. Sjedinjene Američke Države bile su daleko najveći dobavljač vojne pomoći za pomoć Ukrajini u odbijanju bolje opremljenih ruskih snaga. Ukrajina uskoro očekuje novu veliku rusku ofenzivu.

Rusija pozdravila kineski mirovni plan i poručila da je otvorena za pregovore





 

 





Komentari

komentar

You may also like