SAD: Cjepivo, test i maske za milijune radnika državnih služba

Predsjednik Biden je donio niz mjera ne bi li potaknuo cijepljenje u Sjedinjenim Državama, među kojima su obvezno cijepljenje i niz drugih mjera za milijune zaposlenika saveznih služba, priopćila je u sinoć Bijela kuća, a prenosi Reuters.

Biden je nove mjere opravdao s time da želi spriječiti “američku tragediju”, prenosi AP. Kazao je da “umiru ljudi koji ne trebaju umirati” i da je cijeljenje rješenje.

Google, Facebook i United Airlines već traže od zaposlenika potvrde o cijepljenju.

Odluka vlade će zasigurno naići na snažan otpor među stanovništvom, ali i među političarima. Naime, Amerika je podijeljeno društvo gdje dobar dio stanovnika niti malo ne vjeruje ovoj vlasti. Osim toga, dio će prepoznati da je ugrožen američka sloboda izbora i individualnosti, što su jedni od temelja ove države.

Zaposlenici saveznih služba koji se nisu cijepili neće smjeti skidati masku čak ni u područjima gdje je slab prijenos virusa te će se morati podvrgavati redovitim testovima, jednom do dva puta u tjednu. Ovakva ograničavajuća odluka trebala bi potaknuti necijepljene na cijepljenje.

Usto će biti ograničeni u putovanjima, navodi se u priopćenju objavljenom uoči govora američkog predsjednika.





Iako neće biti prisilnog cijepljenja, ovo je ipak velik zaokret za Bidenovu administraciju koja je sve dosad odbijala svaku pomisao na prisilno cijepljenje, pozivajući radije na osobnu odgovornost i šaljući poruke ohrabrenja.

Savezna država zapošljava 4 milijuna ljudi, od kojih 2 milijuna civila.

Što se tiče vojske, američki predsjednik traži od nje da razmisli “kako bi i kada” mogla dodati cjepivo protiv covida-19 na popis cjepiva obveznih za vojnike.





Joe Biden poziva ujedno mjesne vlasti da plate sto dolara svakome tko se cijepi, za što mogu koristiti izvanredna sredstva izdvojena za borbu s pandemijom.

Oko pola stanovništva cijepljeno je s obje doze.

Komentari

komentar

You may also like