SAD i Europska unija dali zajedničku izjavu o Rusiji na razini ministara vanjskih poslova

Američki državni tajnik Anthony Blinken i šef europske diplomacije Josep Borrell jučer su zajednički izjavili kako su spremni komunicirati s Rusijom ako odustane od “konfrontacijskog pristupa”. Drugim riječima – ništa novo, a najmanje relaksirajuće po odnose Zapad-Rusija.

“Obje su strane kazale da su spremne komunicirati s Rusijom o pitanjima od zajedničkog interesa i (spremne) pozvati Rusiju da napusti konfrontacijske pristupe”, izjavili su Blinken i Borrell u zajedničkoj izjavi nakon razgovora u Bruxellesu.

“Državni tajnik Blinken i visoki predstavnik Borrell ukazali su na odlučnost da se nastavi koordinirano nošenje s izazovnim ruskim ponašanjem, uključujući kontinuiranu agresiju na Ukrajinu i Gruziju, hibridne prijetnje poput dezinformacija, miješanja u izbore, hakerske zloćudnosti i vojno pozicioniranje”, – navodi se u priopćenju.

“Obje su strane također odlučile koordinirati svoj odgovor na to kako se u Rusiji smanjuje prostor za neovisne političke glasove, civilno društvo i slobodu medija, kao i na pad poštivanja ljudskih prava i vladavine zakona”, stoji u izjavi.

 

 





 

Komentari

komentar





You may also like