SAD traži povlačenje eritrejskih postrojbi iz Etiopije

SAD je zatražio povlačenje svih eritrejskih vojnika iz Etiopije, točnije iz pokrajine Tigraj, prenosi AP.

Tigrajska milicija i mediji tvrde da se eritrejska vojska bori u Tigraju na strani etiopske vojske protiv pobunjenika. Podsjetimo, od početka studenog vode se borbe između etiopske vojske i Fronta za narodno oslobođenje Tigraja (TPLF). Krajem studenog etiopska je vojska zauzela prijestolnicu Tigraja Mekelle, a etiopski premijer Abij Ahmed proglasio je pobjedu i završetak vojnog djelovanja. Međutim, TPLF je nastavio gerilsku borbu (istinu je teško ustvrditi pošto je Abij ukinuo internet u pokrajini), pri čemu analitičari smatraju da bi gerilska borba mogla dugo trajati, pošto je TPLF vodio koaliciju etničkih milicija koje su srušile komunističku diktaturu u Etiopiji. TPLF je dominirao političkim životom Etiopije gotovo 30 godina do dolaska na vlast Abija Ahmeda iz naroda Oromo.

Položaj pokrajine Tigraj u Etiopiji

 

Etiopska vojska ubila je od tada nekoliko visokorangiranih pripadnik TPLF-a koje Abij naziva kriminalcima. Abij Ahmed postavio je prijelaznu vladu u Tigraju, a analitičari smatraju kako će centralna vlada imati problem s legitimitetom u pokrajini, pošto stanovnici uvelike podržavaju TPLF.





Situaciju u Tigraju dodatno pogoršava prisustvo eritrejskih snaga. Pošto su Tigrajci činili okosnicu etiopske vojske u ratovima s Eritrejom, između Eritrejaca i Tigrajaca postoji izražen antagonizam. Abij Ahmed dobio je Nobelovu nagradu za mir upravo zbog normalizacije odnosa s Eritrejom, koja ima nešto više od 3 milijuna stanovnika, ali se smatra kako je njena vojska jedna od najbolje obučenih u Africi.

Glasnogovornik State Departmenta naveo je u e-mailu, upućenom AP-u, kako postoje “kredibilni izvještaji o pljački, seksualnom nasilju, napadima na izbjegličke kampove i drugim kršenjima ljudskih prava”.

“Također postoje dokazi da eritrejski vojnici nasilno vraćaju eritrejske izbjeglice iz Tigraja u Eritreju”, kazao je glasnogovornik.





Isaias Afwerki čvrstom rukom vlada Eritrejom od 1993., a smatra se kako je Eritreja jedna od najmanje slobodnih zemalja na svijetu.

Situacija u Etiopiji, drugoj najmnogoljudnijoj zemlji Afrike, s više od 100 milijuna stanovnika može imati pogubne posljedice za stabilnost cijelog Roga Afrike.

Komentari

komentar

You may also like