Šef NATO-a: Mi i dalje nismo strana u sukobu u Ukrajini

NATO se ne smatra stranom u sukobu s Rusijom, ali će nastaviti isporučivati ​​naprednije i teže oružje Ukrajini, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg po dolasku na sastanak ministara obrane saveza danas.

“Ni NATO ni NATO saveznici nisu strane u sukobu. Ono što mi radimo kao NATO saveznici i NATO je da pružimo podršku Ukrajini. Ukrajina se brani. Ukrajina ima pravo da se brani. I naravno, mi imamo pravo da pomažemo Ukrajini u njezinom pravu na samoobranu. Dakle, NATO i NATO saveznici nisu strana u sukobu, ali podržavamo Ukrajinu u pravu na samoobranu”, rekao je šef NATO-a, a njegova poruka je objavljena na službenoj stranici tog vojnog saveza.

Vrsta oružja isporučena Ukrajini “evoluirala je kako je evoluirao rat”, rekao je Stoltenberg. “U početku je bio golem fokus na laka protutenkovska oružja, a onda smo vidjeli hitnu potrebu za topništvom i saveznici su počeli pojačavati isporuku naprednog modernog topništva. Nakon toga je protuzračna obrana bila glavni fokus i sada teško naoružanje…”, rekao je. Kako je rekao Stoltenberg, “zapravo od 2014. NATO provodi jačanje obrane saveza jer rat nije počeo u veljači prošle godine. Počeo je 2014.”.

Tenkovi, borbena vozila pješaštva i streljivo sada su prioritet NATO-a u isporukama oružja Ukrajini, rekao je Stoltenberg. “Dakle, pitanje zrakoplova sada nije najhitnije pitanje. Ali to je aktualna rasprava. Imamo stalne konzultacije među saveznicima o vrsti sustava koje bi saveznici trebali isporučiti Ukrajini”, rekao je. “Sada je hitna potreba da se ispuni ono što se već obećalo poslati” i to će “biti glavna tema na današnjim sastancima ovdje u NATO-u”, rekao je Stoltenberg.

Komentari

komentar





You may also like