Šef ruskog SVR želi se sastati s ravnateljem CIA-e

Sergej Nariškin, ravnatelj ruske Vanjske obavještajne službe (SVR), koji je na toj dužnosti od 2016. godine i jedan je od najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, želi se sastati s novim čelnikom američke obavještajne službe CIA-e.

Nariškin je, također, jedna od onih osoba iz Putinovog tima koje aktivno sudjeluju u pripremi predstojećeg američko-ruskog summita na vrhu, u Ženevi, 16. lipnja.

U četvrtak, 10. lipnja, Nariškin je izjavio kako očekuje susret s novim ravnateljem američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Williamom Burnsom, kako kaže – uvaženim profesionalcem.

“Sad je došlo novo vodstvo, izabrana je nova administracija Bijele kuće, novi predsjednik Joe Biden. Za ravnatelja Središnje obavještajne agencije imenovao je vrlo autoritativnog internacionalistu i osobu koja poznaje tematiku, gospodina Burnsa. On je, očito, uključen u opseg svojih dužnosti, upoznaje se sa poslovima. Nadam se da će se prije ili kasnije održati naš sastanak”, izjavio je Nariškin.

Izrazio je mišljenje da će se s CIA-om “nastaviti na aktivnijoj razini i interakcijom“ nastaviti međusobna razmjena obavještajnih podataka.

Nariškin je izjavio kako partnerstvo dviju službi nikada nije prestalo.





“Razmjenjujemo informacije koje nas zanimaju, odnose se prije svega na teme poput borbe protiv međunarodnog terorizma. Druga je stvar da je u različitim vremenskim razdobljima, u različitim godinama, ta interakcija ili aktivnija ili manje aktivna”, pojasnio je ravnatelj SVR-a.

“Moram reći da smo, kad je Mike Pompeo imenovan direktorom CIA-e 2017. godine, nekoliko puta razgovarali s njim telefonom, bio je gost u Vanjskoj obavještajnoj službi. Moje kolege i ja posjetili smo Središnju obavještajnu agenciju i ponavljam: tada su kontakti i suradnja bili na višoj razini”, nastavio je Nariškin.

Primjetio je kako je, kad je Gina Haspel imenovana na to mjesto umjesto Pompea, razina interakcije lagano opala.





“Nisam se sastao s njom, a nisam ni komunicirao telefonom”, rekao je Nariškin u intervjuu za TASS.

 

Komentari

komentar

You may also like