Sjeverna Koreja: Preminuo glavni propagandist i kreator kulta ličnosti dinastije Kim

Glavni sjevernokorejski propagandist Kim Ki Nam umro je u 94. godini života od starosti i “zatajenja više organa”, prenosi u srijedu BBC sjevernokorejske državne medije. Kim Ki Nam desetljećima je bio zadužen za propagandu totalitarne države i gradio kult ličnosti oko vladajuće dinastije Kim te je bio glavni autor državnih političkih slogana. Prema službenoj novinskoj agenciji KCNA, sjevernokorejski vođa Kim Jong Un bio je u srijedu nazočan na pogrebu i odao počast “revolucionarnom veteranu koji je ostao bezgranično odan” režimu.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap usporedila ga je s nacističkim šefom propagande Josephom Goebbelsom poznatom po rečenici: “Ponovljaj laž dovoljno često i ona postaje istina”. Kim Ki Nam nije bio u krvnom srodstvu s vladajućom dinastijom usprkos istom prezimenu koje je vrlo često u Sjevernoj i Južnoj Koreji.

Kim Ki Nam (Foto: AP Photo / Kim Kwang Hyon / Guliver image)

Imenovan je zamjenikom direktora Odjela za propagandu i agitaciju Pjongjanga 1966., gdje je blisko surađivao s Kim Jong-ilom, prethodnikom i ocem sadašnjeg vođe Kim Jong-una. Kim Ki-nam kasnije je došao i na čelo odjela. Navodno je bio blizak s Kim Jong-ilom, a u 1970-ima je postavljen i na čelo državnih novina Rodong Sinmun. Kasnije je vodio inicijative za utvrđivanje uloge Kim Il-sunga, koji se naširoko smatra utemeljiteljem Sjeverne Koreje u povijesti zemlje, te za podršku Kim Jong-ilovom nasljeđivanju vodstva, navodi North Korea Leadership Watch, stranica o političkoj kulturi Pjongjanga.

Desetljećima je bio i ključni autor državnih političkih slogana te je imao velik utjecaj na njezino medijsko i izdavačko djelovanje, pa čak i na likovnu umjetnost. Umirovio se kasnih 2010-ih prenijevši svoju ulogu Kim Jong-unovoj sestri Kim Yo-jong, ali se nastavio pojavljivati ​​na javnim događanjima, što je znak da je ostao u dobrim odnosima s režimom. Bio je jedan od rijetkih sjevernokorejskih dužnosnika koji je posjetio Južnu Koreju i to 2009. na čelu izaslanstva na ispraćaju južnokorejskog predsjednika Kim Dae-junga.

Sjevernokorejski balistički projektili se nisu proslavili u Ukrajini





Komentari

komentar

You may also like