Mateusz Morawiecki

Skandal trese poljsku desnu vladu: Dužnosnici za mito davali vize migrantima iz Afrike

Točno mjesec dana prije općih izbora, poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) pokušava obuzdati veliki skandal u kojem su dužnosnici otpušteni, a drugi uhićeni i optuženi zbog navodne sheme podmićivanja za izdavanje poljskih viza.

Poljska vlada ponosi se svojom strogošću u pogledu migracija, no optužbe u središtu skandala su da su njezini operativci u konzulatima diljem svijeta – osobito u Africi i Aziji – dijelili poljske vize i pristup EU-u za u zamjenu za mito.

Poljski mediji navode da je od 2021. izdano oko 250 000 viza, svaka za tisuće, pa čak i desetke tisuća eura. Prema nekim izvješćima, migranti su koristili poljske vize za više ulazaka kako bi putovali u Meksiko i zatim ušli u Sjedinjene Države. Čelnik oporbe Donald Tusk  itekako koristi ovaj skandal i oštro kritizira događaje koji su se odvijali kao “najveći skandal 21. stoljeća u Poljskoj”.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova jučer je otkazalo sve svoje ugovore s vanjskim tvrtkama za pomoć u obradi viza, otpustilo šefa svog pravnog odjela i odjela za usklađenost Jakuba Osajdu i obećalo provesti “izvanrednu reviziju” svog konzularnog odjela u Varšavi i Poljske konzulata širom svijeta.

Priopćenje ministarstva također je pokušalo svaliti krivnju na Radosława Sikorskog, oporbenog političara, koji je posljednji put bio ministar vanjskih poslova 2014. Zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za konzularne poslove, Piotr Wawrzyk, neočekivano je smijenjen 31. kolovoza i smijenjen je kao parlamentarni kandidat PiS-a. Navodno je hospitaliziran u četvrtak navečer. Glasine tvrde zbog pokušaja samoubojstva. Nije optužen.

Poljske vlasti priopćile su da je sedam osoba optuženo, a tri su uhićene u skandalu. Nakon Wawrzykove smjene, novine Gazeta Wyborcza izvijestile su da se istraga usredotočila na sustav u kojem su građani izvan EU-a navodno plaćali do 5000 dolara za poljsku vizu. Višestruke ulazne vize također su odobrene Indijcima koji su ih koristili za putovanje u Meksiko želeći prijeći u SAD; neki od podnositelja zahtjeva za vizu očito su se predstavljali kao bollywoodska filmska ekipa, izvijestila je internetska stranica Onet.





Izvještaji su sve veći problem za vladu, koja je dio svoje predizborne kampanje izgradila na svojoj poruci oštre politike prema migrantima, reklamirajući izgradnju zida duž granice s Bjelorusijom kako bi spriječila ljude da ilegalno prelaze u Poljsku.

“Nema problema s ilegalnim imigrantima u Poljskoj”, rekao je premijer Mateusz Morawiecki sinoć, okrivljujući oporbenog čelnika Donalda Tuska za “pokušaj stvoranja lažne stvarnosti”. “Nepravilnosti koje uključuju nekoliko stotina viza — ponavljam, nekoliko stotina viza — identificirali smo u sklopu našeg inspekcijskog postupka. Poljske službe poduzele su odgovarajuće mjere i identificirane su osobe za koje se sumnja da su prekršile zakon”, rekao je.

No, oporba sada vidi način da osvoji teren u nečemu što se pokazalo vrlo tijesnom političkom kampanjom dok Pravo i pravda pokušava osvojiti treći mandat  15. listopada. Tusk je u četvrtak pitao najviše vladine dužnosnike: “Koliko dugo znate za to? Koliko je velik ovaj ilegalni program? Tko je od Vaših suradnika i dužnosnika imao materijalne koristi od toga?”





Ankete provedene prije izbijanja skandala pokazuju da PiS ima potporu od 38 posto, a Tuskova Građanska koalicija ima 30 posto. To nije dovoljno ni za jednu stranku da sama vlada nakon izbora, što znači da će morati pronaći koalicijske partnere za izgradnju većine.

Komentari

komentar

You may also like