Slovački premijer izazvao skandal: za Sputnik V Rusiji “ponudio” ukrajinski teritorij

Foto: britannica

Tijekom jučerašnjeg intervjua na slovačkom radiju, na pitanje novinara što je premijer te zemlje Igor Matović obećao Rusima u zamjenu za nabavu ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, slovački je premijer odgovorio ni više ni manje već: “Zakarpatsku Ukrajinu”.

“Obećao sam im zakarpatsku Ukrajinu. Što mislite da sam im trebao obećati? Nisam im ništa obećao, nisu htjeli ništa od mene” – izjavio je slovački premijer, jasno dajući do znanja kako se radi o šali.

Međutim službeni Kijev, očito, to nije tako shvatio. Možda i zbog toga što je u  povijesti dio Zapadnih Karpata koji su sada u sastavu Ukrajine pripadao slovačkom teritoriju. Još se i sada na nekim mjestima tog prostora mogu pronaći granični kameni koji o tome svjedoče.

Dakle, iako je svakom jasno kako je premijer Matović očito bio isprovociran glupim ili provokativnim pitanjem voditelja intervjua, Ukrajincima se takve šale očito ne sviđaju, iako Slovačka, za razliku od Mađarske, nikakve teritorijalne pretenzije prema Ukrajini otvoreno ne iskazuje. Mađarska (također formalno ne traži dio zapadne Ukrajine za svoj teritorij), međutim, itekako snažno brani kulturna i jezična prava mađarske nacionalne manjine u ukrajinskom Zakarpatju, koja su ranijim nespretnim zakonskim odredbama o uporabi jezika od strane Kijeva u određenom smislu bila ugrožena. Budimpešta još uvijek zbog toga blokira određene pristupne inicijative koje se tiču snažnije ukrajinske inkorporacije u euroatlantske  integracijske strukture, zbog čega je i nerijetko  kritizirana od strane Bruxellesa i Washingtona.

Uvrijeđenost Kijeva potvrđena je riječima ukrajinskog ministara vanjskih poslova Dmitrija Kuleba, koji je na društvenoj mreži ponudio Matoviću “da razmijeni nekoliko slovačkih regija”.





Zbog novonastalog stanja slovački ministar vanjskih poslova Ivan Korčok ispričao se zbog “ponude” premijera Igora Matoviča o zamjeni ukrajinskog Zakarpatja za rusko cjepivo Sputnik V,  o čemu je sinoć napisao na svojoj Facebook stranici slijedeće riječi:

“Danas sam razgovarao sa svojim ukrajinskim partnerom, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom. Ispričao sam mu se zbog neprimjerenih izjava koje je premijer Republike Slovačke Igor Matović dao na adresu Ukrajine. Utoliko je više žao što smo prije samo nekoliko dana u Kijevu vrlo dobro razgovarali o tome kako dalje razvijati naše odnose”.

Tragikomična situacija, kao da se nema važnijih briga i problema za rješavati od spomenutog „incidenta“.





Komentari

komentar

You may also like