Sprječavanje sukoba SAD-Kina imperativ je za čitav svijet

Sprječavanje sukoba između Kine i Sjedinjenih Država od vitalne je važnosti za čitavi svijet, izjavio je u četvrtak, 5. kolovoza, premijer Singapura Li Hsien Loong, izvješćuje agencija Xinhua.

 “Potaknuo bih obje zemlje da predahnu, dobro razmisle prije nego što poduzmu brzoplete korake, jer je to vrlo opasno”, izjavio je Lee Hsien Loong, govoreći posredstvom video linka na Aspen Security Forumu.

Imperativ je, kazao je dalje, da Sjedinjene Države i Kina nastoje surađivati ​​jedna s drugom kako bi izbjegle sukob koji bi mogao imati katastrofalne posljedice za obje strane i svijet.

Podsjećamo: prekjučer je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila kako zamjenica američkog predsjednika Kamala Harris u drugoj polovici kolovoza odlazi u posjet zemljama Jugoistočne Azije, prije svega Vijetnamu i Singapuru, s ciljem jačanja američkog a smanjenja kineskog utjecaja u regiji.

S druge strane, jučer je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo zemlje članice ASEAN-a (tu organizaciju čine države Jugoistočne Azije) da riješe međusobne sukobe i pojačaju gospodarsku suradnju.

Singapur, sudeći prema navedenoj izjavi svog premijera, u tom smislu želi djelovati trezveno – svjestan važnosti obiju mega-država i na regionalnoj i na globalnoj razini.





 

Komentari

komentar





You may also like