Što se krije iza velikog restrukturiranja kineske vojske

Kina je započela najveće restrukturiranje svoje vojske u zadnjem desetljeću usredotočujući se na tehnološki vođene strateške snage opremljene za moderno ratovanje, dok se Peking natječe s Washingtonom za vojni primat u regiji prepunoj geopolitičkih napetosti, piše CNN.

U iznenađujućem potezu prošlog tjedna, kineski čelnik Xi Jinping ukinuo je Snage strateške potpore (SSF), vojni ogranak koji je osnovao 2015. kako bi integrirao svemirske, kibernetičke, elektroničke i psihološke mogućnosti ratovanja Narodne oslobodilačke vojske kao dio sveobuhvatne revizije Oružane snage.

Umjesto toga, Xi je inaugurirao nove Snage za informacijsku potporu, za koje je rekao da su “potpuno nova strateška ruka PLA-a i ključna potpora koordiniranog razvoja i primjene mrežnog informacijskog sustava.” Nove snage odigrat će važnu ulogu u pomaganju kineskoj vojsci u “borbi i pobjedi u modernom ratovanju”, rekao je na ceremoniji prošlog petka.

Tri jedinice

Na tiskovnoj konferenciji istoga dana, glasnogovornik kineskog Ministarstva obrane je sugerirao da je nekadašnji SSF zapravo razbijen u tri jedinice – Snage za informacijsku potporu, Zračne svemirske snage i kibernetičke snage – koje će odgovarati izravno Središnjem vojnom povjerenstvu, tijelo na vrhu vojnog zapovjednog lanca na čelu s Xijem.

Prema novoj strukturi, PLA se sada sastoji od četiri službe – kopnene vojske, mornarice, zračnih snaga i raketnih snaga – plus četiri jedinice: tri postrojbe koje su proizašle iz SSF-a i Združenih snaga za logističku potporu, prema glasnogovorniku ministarstva Wu Qianu.

Stručnjaci za kinesku vojsku kažu da reorganizacija pojačava Xijevu izravnu kontrolu nad strateškim sposobnostima PLA-a i naglašava ambicije Kine da bolje ovlada umjetnom inteligencijom i drugim novim tehnologijama kako bi se pripremila za ono što naziva “inteligentnim ratovanjem” budućnosti.





Čistka u vojsci

Restrukturiranje je uslijedilo nakon Xijeve sveobuhvatne tzv. “korupcijske” čistke PLA prošle godine, koja je oslobodila moćne generale i uzdrmala raketne snage, elitnu granu koja nadzire kineski arsenal nuklearnih i balističkih projektila koji se brzo širi.

Snage za informacijsku potporu predvodit će vrhunski generali iz nekadašnjeg SSF-a, Bi Yi, dok će Li Wei, politički komesar SSF-a, preuzeti istu ulogu u Snagama za informacijsku potporu, javlja državna novinska agencija Xinhua.

Nije bilo spomena o bilo kakvom novom imenovanju nekadašnjeg zapovjednika SSF-a Ju Qianshenga, koji je prošle godine potaknuo nagađanja kada je nestao iz javnosti usred naleta vojnih čistki prije nego što se konačno pojavio na konferenciji krajem siječnja.





Dugogodišnji američki promatrači kineske vojske kažu da posljednja reorganizacija vjerojatno nije rezultat nedavnih čistki, već odraz toga da SSF nije bio dobar organizacijski format za kinesku vojsku. “To pokazuje da SSF nije bio zadovoljavajući aranžman. Smanjio je Xiju mogućnost da promatra važne funkcije i nije stvarno poboljšao koordinaciju između svemirskih, kibernetičkih i mrežnih obrambenih snaga”, rekao je Joel Wuthnow, viši znanstveni suradnik na Sveučilištu Nacionalne obrane koje financira Pentagon.

Prije raspuštanja, SSF je imao dvije glavne jedinice – Odjel za zrakoplovno-svemirske sustave koji je nadgledao PLA-ove svemirske operacije i izviđanje, te Odjel za mrežni sustav zadužen za sposobnosti kibernetičkog, elektroničkog i psihološkog ratovanja.

“Mislim da će nova struktura dati Xiju bolji uvid u ono što se događa u svemiru, kibernetičkom prostoru i upravljanju mrežom. Te će funkcije sada biti nadzirane direktnije, a ne kroz Snage za stratešku potporu, koje su služile kao posrednik, rekao je Wuthnow. 

Veća napetosti između Kine i SAD-a

Prošle su godine SAD oborile kineski balon za nadzor nakon što je preletio kontinentalni dio Sjedinjenih Država. Incident je izazvao novu krizu između dviju sila i bacio bilateralne odnose u duboko zamrzavanje na nekoliko mjeseci. Iako su američki obavještajni dužnosnici rekli da je balon dio opsežnog programa nadzora koji vodi kineska vojska, Xi možda nije bio svjestan te misije.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošlog lipnja da kineski čelnik navodno nije znao za balon i da mu je bilo “jako neugodno” kada je oboren nakon što je navodno odletio s kursa u američki zračni prostor.

James Char, znanstveni suradnik na S. Rajaratnam School of International Studies u Singapuru, rekao je da bi provođenje strateškog izviđanja tijekom incidenta sa špijunskim balonom bilo u djelokrugu SSF-ovog Odjela za zrakoplovne sustave. Nije jasno je li incident s balonom pridonio Xijevoj odluci da raspusti SSF. 

“Ispravljanje ovih stvari od velike je važnosti za PLA u bilo kojem budućem sukobu, a oni posvećuju veliku pozornost ovim funkcijama i vjerojatno izvlače lekcije za vlastitu organizaciju još od rata u Ukrajini”, rekao je analitičar Wuthnow, misleći na rusku invaziju koja je u tijeku. “Dakle, ima smisla da bi predsjednik [Središnje vojne komisije] želio igrati izravniju ulogu u tom području.”

Kineski špijunski balon, Foto: Twitter/ CNN

‘Inteligentno ratovanje’

“Pretpostavljam da reorganizacija bolje odražava važnost koju je PLA pridala ubrzanju razvoja inteligentnog ratovanja” koji donosi nova runda tehnološkog i industrijskog napretka, rekao je Char.

Koncept “inteligentnog ratovanja” privukao je pozornost kada je pojavio u bijeloj knjizi kineske obrane iz 2019. koja je istaknula vojnu primjenu vrhunske tehnologije kao što su AI, kvantne informacije, big data i cloud računarstvo.

“Scena međunarodnog vojnog natjecanja prolazi kroz povijesne promjene. Nove i visokotehnološke vojne tehnologije s informacijskom tehnologijom kao jezgrom napreduju svakim danom, a postoji i prevladavajući trend razvoja dugometnog preciznog, inteligentnog, nevidljivog ili bespilotnog oružja i opreme”, pisalo je u kineskoj bijeloj knjizi.“Rat ubrzava svoju evoluciju u formi prema informacijskom ratovanju, a inteligentnije ratovanje je na pomolu, nastavlja kineska vojska. Ovakvo restrukturiranje samo naglašava koliko je Pekingu važno modernije ratovanje.

Natjecanje između struktura

Komentar u PLA Dailyju, službenom glasniku kineske vojske, opisao je mrežnu informacijsku tehnologiju kao “najveću varijablu” u poboljšanju borbenih sposobnosti. “Moderni ratovi su natjecanja između sustava i struktura, gdje je kontrola nad informacijama jednaka kontroli nad inicijativom u ratu”, pišu.

Naglasak na informacijskoj dominaciji i “inteligentnom ratovanju” također ima značajne implikacije za svaki potencijalni budući sukob u Tajvanskom tjesnacu. Kineska Komunistička partija smatra Tajvan svojim teritorije i obećala je preuzeti kontrolu nad otokom – i silom ako bude potrebno. Char je rekao da bi u slučaju sukoba na Tajvanu Snage za informacijsku potporu “vjerojatno preuzele ulogu vrha koplja u podržavanju pokušaja PLA-a da dominira informacijskim prostorom prije nego što to uspiju protivnici Pekinga.”

Komentari

komentar

You may also like