Stoltenberg: NATO spreman za borbu na dva fronta – protiv COVIDa-19 i Rusije

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg je u utorak, 14. travnja, na medijskoj konferenciji izjavio kako će NATO nastaviti pomagati članicama saveza u borbi s pandemijom koronavirusa i baviti se obuzdavanjem Rusije.

„Mi vidimo kako Rusija zadržava svoju vojnu nazočnost uz granice s NATO-om, između ostalog i u Crnomorskoj regiji, jača vojno prisustvo na Krimu i jača Crnomorsku flotu. Rusija nastavlja pomagati dobrovoljcima na Istoku Ukrajine. Mi smo reagirali na to prije pandemije, u vrijeme pandemije, i ja očekujem kako će tako biti i nakon pandemije. Zato NATO namjerava pomagati svojim zemljama u borbi s koronavirusom, ali također i ispunjavati svoje ključne obveze o očuvanju sigurnosti članica saveza“, kazao je Stoltenberg. Pritom je izjavio kako će NATO povećati svoju vojnu nazočnost u Crnomorskoj regiji, prije svega kopneno i pomorsko prisustvo u Rumunjskoj, a također usko surađivati i s regionalnim partnerima – Ukrajinom i Gruzijom.

Tijekom konferencije Stoltenberga su pitali, hoće li NATO savez pomoći Rusiji u borbi s koronavirusom jer ona pruža humanitarnu pomoć članicama NATO saveza -. Italiji i SAD-u? Stoltenberg je odgovorio slijedeće:

„Rusiju nitko nije molio za pomoć. Ja sada obraćam pozornost na to kako koordinirati potporu državama članicama NATO-a. Stanje u Rusiji ukazuje kako se radi o globalnoj krizi, zajedničkom izazovu, i mi moramo reagirati na nju zajedno“. U tom je smislu kazao kako će jedina tema predstojeće video-konferencije ministara obrane NATO saveza 15. travnja biti borba s koronavirusom. NATO će odrediti koje zemlje imaju slobodne medicinske resurse i koje države imaju slobodne prometne mogućnosti za njihovu dostavu potrebitima.

Glavna zadaća saveza ogleda se u osiguranju sigurnosti gotovo 1 milijarde ljudi, kazao je Stoltenberg, dodavši kako članice čak niti ne pomišljaju na smanjenje rashoda za obranu zbog nastale pandemije. Nakon toga je ponovio kako je jedna od glavnih ugroza sigurnosti za NATO i dalje Rusija i njezine „odlučne aktivnosti“ kojima podriva suverenitet Ukrajine i jača svoju nazočnost u Siriji. Zato članice saveza i dalje moraju očuvati nužnu razinu vojnih rashoda čak i u uvjetima ove zdravstvene krize.

 





Komentari

komentar

You may also like