Tajvanski ministar: “Branit ćemo se do samog kraja”

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu u opširnom intervjuu za britanski Sky News, pričao je o zaoštrenim odnosima s Kinom. Kazao je kako je Kineska komunistička partija sve agresivnija u “kampanjama lažnog informiranja, hibridnog ratovanja i aktivnostima u sivoj zoni”. Sve to je, prema Wu, “priprema za vojni napad na Tajvan”.

“Ovo je naša zemlja, naš narod i naš način življenja. Branit ćemo se do samog kraja.“- izjavio je. Već iz ove izjave vidljivo je da niti ministar ne očekuje da Tajvan zbilja može vojno parirati Kini. Kina je površinom 270 puta veća od Tajvana, stanovništvom 55 puta, ekonomijom 20 puta i vojnim proračunom 22 puta veća.

Imajući na umu takvu razliku u snazi, ministar Tajvana mudro nadodaje: ” Ispada da je Tajvan na prvoj liniji autoritarne ekspanzije Kine. Ukoliko Tajvan bude zauzet od strane Kine, posljedice će biti globalne.”. Ministav Wu pozdravlja nedavnu najavu slanja engleske vojne flote u Južno kinesko more.

Iz ovih izjava vidljivo je da je glavni ulog Tajvana uključiti moćnije države u svoj problem. Dok su proboji tajvanskog zračnog prostora od strane kineskih aviona skoro svakodnevna vijest, ovog tjedna je Kina najavila i slanje Liaoning nosača zrakoplova istočno od Tajvana.

Kina Tajvan doživljava kao svoj teritorij i zakleli su se upotrijebiti silu u slučaju “odcjepljenja”. Izjave službenog Pekinga vrlo su nedvosmislene: “Kina mora biti ujedinjena i tako će i biti” te “Spremni smo raditi na mirnom ujedinjenju, ali nećemo ostaviti prostora za bilo kakve separatističke aktivnosti.”

Dok je jedna strana zaklela na ujedinjenje, a druga da će braniti neovisnost “do samog kraja”, ne nazire se kompromisno rješenje.





Komentari

komentar

You may also like