talibani kina

Talibani: Kina će postati naš “glavni partner”

Kina će biti “glavni partner” talibana i pomoći će u obnovi Afganistana, rekao je glasnogovornik ove grupe. “Kina će biti naš glavni partner i predstavlja nam veliku priliku jer je spremna ulagati u našu zemlju i podržati napore u obnovi”, rekao je Zabihulah Mudžahid u intervjuu koji su u srijedu objavile talijanske novine La Repubblica.

Rekao je da talibani cijene kinesku inicijativu “Pojas i put” jer će projekt oživjeti drevni put svile. Rekao je da će Kina također pomoći Afganistanu da u potpunosti iskoristi svoje bogate resurse bakra i dati zemlji izlaz na svjetska tržišta. Talibani također vide Rusiju kao važnog partnera u regiji i zadržat će dobre odnose s Moskvom, dodao je.

Govoreći o zračnoj luci u Kabulu, Mudžahid je rekao da je objekt u potpunosti pod kontrolom talibana, ali da je ozbiljno oštećen. Katar i Turska vode napore da se nastavi rad zračne luke, rekao je za talijansko izdanje. “Zračna luka trebala bi se očistiti u sljedeća tri dana i bit će obnovljena u kratkom vremenu. Nadam se da će ponovno biti operativan u rujnu”, rekao je.

U vezi s odnosima s Italijom, Mudžahid je rekao da se talibani nadaju da će Italija priznati njihovu vladu i otvoriti svoje veleposlanstvo u Kabulu. 

Komentari

komentar





You may also like