Telefonski razgovor Putina i Bidena o Ukrajini

Predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin u četvrtak navečer su jedan drugog upozorili da bi eskalacija napetosti oko Ukrajine mogla narušiti odnose između dviju zemalja putem telefonskog poziva. Poziv je trajao oko 50 minuta i završio je nešto iza ponoći po moskovskom vremenu, prenosi Reuters.

S obzirom da je riječ o drugom takvom pozivu ovog mjeseca (prvi je bio 7.12.) u vezi iste teme, svakako da čelnici žele spor riješiti, ako je moguće, diplomatskim putem. Ipak, prema zasad dostupnim informacijama u ovom zadnjem razgovoru nije dogovoreno zapravo ništa novo.

“Jasno je dao do znanja da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija napadne Ukrajinu”, rekla je u priopćenju tajnica Bijele kuće Jen Psaki. Putin je rekao Bidenu da bi bilo kakve sankcije protiv Rusije mogle prekinuti veze između Rusije i Sjedinjenih Država i da bi to bila velika pogreška, rekli su iz Kremlja s druge strane.

Biden je navodno zatražio povlačenje ruskih trupa iz blizine granice s Ukrajinom i najavio “daljnju pomoć” Ukrajini u slučaju ruskog napada, nešto konkretnije je izvijestio Newsweek.

No, pomoćnik Kremlja Juri Ušakov rekao je da je Rusija zadovoljna telefonskim razgovorom, za koji je rekao da se usredotočuje na sigurnosna jamstva koja Moskva želi od Zapada. Telefonski razgovor ovog puta i jest inicirala Moskva, prema navodima glasnogovornika Dmitrija Peskova.

Sve u svemu, niti je Biden potvrdio da se NATO i američko oružje neće širiti na Ukrajinu, niti je Putin isključio opciju napada na Ukrajinu ili obećao povlačenje trupa s granice.





Sjetimo se: Moskva je podnijela zahtjev da NATO uskrati članstvo Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama i ukine svoje vojno raspoređivanje u srednjoj i istočnoj Europi. Sjedinjene Države i njihovi saveznici odbili su ponuditi Rusiji onakva jamstva za Ukrajinu kakvu Putin želi, pozivajući se na načelo NATO-a da je članstvo otvoreno za svaku zemlju koja ispunjava uvjete.

Komentari

komentar





You may also like