Test američke interkontinentalne rakete Minuteman III prekinut zbog “anomalije”

Američka vojska prekinula je let interkontinentalne balističke rakete Minuteman III zbog anomalije otkrivene tijekom probnog lansiranja iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji, navodi se u priopćenju Globalnog zapovjedništva zračnih snaga. Prema izjavi, let ICBM je “sigurno prekinut” “iznad Tihog oceana u 00:06 ujutro po pacifičkom vremenu 1. studenog “zbog anomalije tijekom probnog lansiranja”, prenosi CNBC.

U priopćenju se ne precizira priroda anomalije, dodajući da je potrebna “pažljiva analiza” kako bi se utvrdio uzrok. “Formira se skupina za analizu lansiranja kako bi se istražio uzrok”, piše u dokumentu vojske. U međuvremenu, Zapovjedništvo za globalni udar istaknulo je da “uči lekcije iz svakog probnog lansiranja”, čak i unatoč anomaliji i naknadnom prekidanju leta.

“Prikupljanje podataka od lansiranja omogućuje AFGSC-u da identificira i ispravi sve probleme sa sustavom oružja kako bi se osigurala kontinuirana pouzdanost i točnost Minutemana III”, piše u priopćenju. Probno lansiranje ranije je najavio glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder. Prema riječima glasnogovornika, ovo je lansiranje trebalo pokazati pouzdanost američkog sustava strateškog odvraćanja i poslužiti kao signal jamstva saveznicima iz SAD-a. Ovo je bilo četvrto probno lansiranje Minutemana III ove godine. Prethodna lansiranja, izvedena u veljači, travnju i rujnu, bila su uspješna, a SAD raketu testira rutinski desetljećima.

Minuteman III, raketa namijenjena za nošenje nuklearnog oružja, koju je proizveo Boeing , ključan je za američki strateški arsenal. Projektil ima domet od oko 10 000 km i može putovati brzinom od oko 24.000 km/h. Oko 400 projektila nalazi se u bazama zračnih snaga u Wyomingu, Montani i Sjevernoj Dakoti. Treća verzija rakete Minuteman je u službi od 1970.

Komentari

komentar





You may also like