Tokio ogorčen ruskom zabranom ribolova na Južnim Kurilima

Rusko-japanski odnosi svedeni su na jednu od najnižih razina još od doba Hladnog rata, što je posljedica japanskog priključivanja do sada neviđenim zapadnim sankcijama protiv Moskve nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine. Malo je nade u njihovo poboljšanje u sadašnjim globalnim geopolitičkim okolnostima (pogledaj poveznicu ovdje ili ispod teksta).

Ti poremećaji snažno se reflektiraju prije svega na pitanja međusobnih kontakata Moskve i Tokia u odnosu na sporna pitanja vezana uz južnokurilski arhipelag koji je pod ruskim suverenitetom ali Japan traži povratak njegovih četiriju najjužnijih otoka pod svoj suverenitet, koji je prestao nakon Drugog svjetskog rata kada je, kao kompenzacija za japanski poraz u istom, predan tadašnjoj sili pobjednici – SSSR-u (što je potvrdio UN) čiji je Rusija pravni nasljednik. Te je razgovore nakon uvođenja japanskih sankcija Moskva zamrznula, kao i sve dotadašnje postignute dogovore koji su se odnosili na pojednostavljen pristup japanskim državljanima porijeklom s tih otoka na njih, kao i pojednostavljeno otvaranje biznisa na tim otocima od strane japanskih državljana,

Međutim, čini se kako Moskva, kao protuodgovor Tokiju koji Moskvi uvodi sve širi spektar sankcija – sada želi nanijeti novi bolni udarac, što proizlazi i iz slijedeće vijesti:

Na medijskoj konferenciji održanoj u ponedjeljak, 30. siječnja, glavni tajnik ureda japanske vlade Hirokazu Matsuno osudio je rusku odluku o ribolovu u blizini četiriju otoka Južnih Kurila, izvješćuje ruska agencija RIA Novosti.

Tokio je ranije najavio uvođenje novih proturuskih sankcija – zabranu isporuka lijekova, cjepiva i niza drugih proizvoda Rusiji, a Moskva je takve mjere nazvala neprihvatljivima.

“Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 19. siječnja da se trenutačno ne može dogovoriti o vremenu međuvladinih konzultacija na temelju sporazuma o ribolovu u sjevernim teritorijima (japanski naziv za četiri južnokurilska otoka u sastavu RF koja Tokio smatra svojim teritorijem, op. GN.)), koje se održavaju jednom godišnje. Mjere koje poduzima Rusija su neprihvatljive”, – kazao je šef kabineta japanskog premijera.





Sada Japan namjerava “inzistirati” na koordinaciji i održavanju međuvladinih konzultacija kako bi što prije krenuo s ribolovom 2023. godine.

Zastupnica Liberalno-demokratske stranke Japana Takako Suzuki ranije je opisala početak ribolova na Južnim Kurilima kao “pitanje života i smrti za japanske ribare”. S druge strane, ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Japana Tetsuro Nomura, odgovarajući na pitanje o mogućoj pomoći ribarima pogođenim ruskom zabranom, izjavio je da je „ribolov prema Sporazumu o ribarstvu u sjevernim teritorijima vrlo važan za gospodarstvo regije, kao i za Japan”.

Nastavak pregovora s Japanom o mirovnom sporazumu je nemoguć – rusko MVP





 

Komentari

komentar

You may also like