Trump optužio Kinu za devizne manipulacije

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Kinu za manipulaciju svojom nacionalnom valutom, nakon što je Peking po prvi put juan spustio ispod psihološke granice od 7 juana za jedan dolar.

„Kina je smanjila tečaj svoje valute gotovo na povijesni minimum. To se zove „devizna manipulacija“. … To je ozbiljno kršenje, koje će s vremenom snažno oslabiti Kinu“, napisao je američki predsjednik na svom tvitu.

Podsjećamo: Kina je jučer, kao odgovor na najnoviju eskalaciju trgovinskog rata sa SAD-om i najavu Donalda Trumpa da će od 1. rujna uvesti carine od 10% na kineske proizvode u iznosu od 300 milijardi dolara (kasnije je tu mogućnost povisio na carine od 25%), omogućila pad juana na povijesni minimum, probivši time psihološku granicu od 7 juana za dolar. Pri tom kineska Narodna banka negira devalvaciju juana u smislu odgovora na američke carine, a guverner te banke tvrdi kako Kina „neće koristiti devizni tečaj kao sredstvo rješavanja vanjskih problema, poput trgovinskih sporova“.





Ovo je prvi put da je američki čelnik Donald Trump Kinu javno optužio za „devizne manipulacije“ od kada je stupio na predsjedničku dužnost, a američka administracija se do sada suzdržavala od takve ocjene. Sada postaje razvidno, kako uz trgovinski počinje i valutni rat. Što je manja vrijednost vlastite valute to je bolja prilika za izvoz svojih proizvoda, koji time dodatno pojeftinjuju. Peking je već ranije obećao protuodgovor u slučaju američkog uvođenja novih carina. Kina se, vjerojatno, na ovome neće zaustaviti.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like