Trump zbog Ukrajine otkazao susret s Putinom na summitu G20

Sutra i prekosutra u argentinskom glavnom gradu održat će se summit dvadeset najrazvijenijih zemalja svijeta, koji će, kako se čini, ostati bez već duže vrijeme najavljivanog sastanka između američkog i ruskog predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina. Sastanka, kojeg je Donald Trump jučer i osobno potvrdio. Međutim, očito se nešto novo dogodilo, jer danas naveden razlog odgađanja sastanka postojao je i jučer.

Naime, američki predsjednik danas je izjavio kako otkazuje susret s ruskim čelnikom na summitu G20 u Buenos Airesu. Takvu je odluku donio nakon što je upoznat s izvješćem o incidentu u Kerčskim vratima u Crnom moru između Rusije i Ukrajine, a prema njegovim riječima, glavni je razlog taj što zarobljeni ukrajinski brodovi i mornari nisu vraćeni u Ukrajinu.

„Ja s nestrpljenjem očekujem sadržajan summit, čim se stanje razrješi“, napisao je Trump na svom tvitu nakon priopćenja o njegovu odgađanju.





Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov izjavio je kako Kremlj još nije dobio nikakvu službenu obavijest o otkazivanju susreta dvojice državnika.

Podsjećamo: jučer smo u komentaru dana ionako napisali kako sastanak Trump-Putin na summitu G-20 u Argentini vjerojatno neće dovesti do bilo kakvih kvalitetnijih pomaka u odnosima dviju supersila jer je za to nužan izolirani summit na vrhu dviju zemalja, prethodno dobro pripremljen, na kojem će sudjelovati stručnjaci iz najvažnijih domena s obiju strana, a ne nekakvi međunarodni skupovi ili manifestacije ovog ili onog karaktera, na kojima, uglavnom, samodopadno defiliraju brojni državnici, novinari i td. To nije ni radna, ni mirna, ni konstruktivna atmosfera čak niti za donošenje odluka od puno manjeg značaja nego što je to sudbina sadašnjeg i budućeg svijeta.

Zoran Meter: Trump potvrdio susret s Putinom u Argentini, ali do bitnijih pomaka će teško doći





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like