U Madridu počinje povijesni summit NATO saveza

U glavnom gradu Španjolske, Madridu, danas s radom počinje trodnevni summit čelnika država i vlada 30 zemalja članica NATO saveza uz sudjelovanje partnera i kandidata za članstvo.

Glavne teme ovog summita, koji je već ranije nazvan povijesnim, su usvajanje novog temeljnog dokumenta – Strateškog koncepta za razdoblje do 2030., rasprava o ratu u Ukrajini, službena odluka da se odbije dijalog s Rusijom i usvoji status iste kao protivnika i najveće ugroze savezu, značajno povećanje vojnih izdataka i vojnih snaga u Europi, pokušaji ukidanja turske blokade prijama Finske i Švedske u NATO i td.

Prvi put u 30 godina od završetka Hladnog rata, NATO se vraća svojim korijenima – ispunjavanju zadaće zbog koje je i stvoren 1949. – vojnom odvraćanju SSSR-a odnosno Rusije. U novom strateškom konceptu sjevernoatlantskog vojno-političkog saveza, koji će biti usvojen u Madridu, Rusija će biti imenovana glavnom izravnom ugrozom njegove sigurnosti.

Također, prvi put u povijesti NATO saveza, Kina će biti spomenuta u njegovom temeljnom dokumentu, gdje će biti nazvana “sistemskim izazovom”.

 

Komentari

komentar





You may also like