UK: Sunak imenovao Granta Shappsa novim ministrom obrane

Britanski premijer Rishi Sunak imenovao je u četvrtak Granta Shappsa novim ministrom obrane zemlje, zamijenivši Bena Wallacea, javlja Anadolu.

Shapps, dosadašnji tajnik za energetsku sigurnost i nultu stopu (emisije stakleničkih plinova), kratko je služio kao ministar unutarnjih poslova pod Liz Truss, tajnik za promet pod Borisom Johnsonom, a prije toga kao predsjednik stranke torijevaca.

Shapps je rekao da je “počašćen” preuzeti novu ulogu. “Želio bih odati počast ogromnom doprinosu koji je Ben Wallace dao britanskoj obrani i globalnoj sigurnosti u posljednje 4 godine.”

“Radujem se što ću raditi s hrabrim muškarcima i ženama naših Oružanih snaga koji brane sigurnost naše nacije; i nastavku podrške Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini u njihovoj borbi protiv Putinove barbarske invazije”, dodao je.

Wallace je jutros službeno podnio ostavku na mjesto britanskog ministra obrane. U svom pismu o ostavci, nakon što je u srpnju ove godine objavio da namjerava napustiti svoju dužnost, Wallace je govorio o “časti služenja uz muškarce i žene naših oružanih snaga i obavještajnih službi koji se toliko žrtvuju za našu sigurnost”.

Dodao je: “Nakon pažljivog razmišljanja, donio sam odluku zatražiti dopuštenje da odstupim. Prvi sam put dobio svoje mjesto (u parlamentu) 2005., a nakon mnogo godina službe, vjerujem da je vrijeme da posvetim pozornost aspektima života koje sam zanemario i istražim nove prilike.” Izrazio je zahvalnost za potporu i prijateljstvo koje je primio, uvjeravajući Sunaka i vladu u svoju stalnu potporu. Očekuje se da će zadržati mjesto zastupnika.





Wallacea se navodno smatra potencijalnim nasljednikom Jensa Stoltenberga, glavnog tajnika NATO-a čiji je mandat u srpnju produljen za još godinu dana. Bivši premijer Norveške šef je sigurnosnog saveza od 2014. godine, a mandat mu je više puta produljivan. Čelnici NATO-a izbjegli su prepirku oko imenovanja novog glavnog tajnika i složili su se oko produženja mandata Stoltenbergu, koji bi sada trebao odstupiti s dužnosti u listopadu 2024.

Wallace je ranije signalizirao da je spreman preuzeti kormilo NATO-a, rekavši: “To je posao koji bih volio… Ali nije na meni da odlučujem. To je na svim ostalim saveznicima.”

Služeći na poziciji ministra obrane pod tri različita premijera, Wallace je odigrao istaknutu ulogu u naporima Ujedinjenog Kraljevstva da se riješi sukob u Ukrajini, koji sada traje više od 18 mjeseci.





Prije svoje objave u srpnju, Wallace je izazvao kontroverzu rekavši da Ujedinjeno Kraljevstvo ne funkcionira kao “Amazon” služba za dostavu oružja Ukrajini te je također predložio da bi Kijev trebao razmisliti o izražavanju “zahvalnosti” svojim pristašama.

Ben Wallace službeno podnio ostavku na mjestu britanskog ministra obrane

 

Komentari

komentar

You may also like