Ukrajina dobila protubrodske projektile “Harpoon” i samohodne haubice “M109”

U Ukrajinu su počeli pristizati protubrodski projektili “Harpoon”iz Danske i samohodne haubice iz Sjedinjenih Država, rekao je danas ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, prenosi Reuters.

“Obalna obrana naše zemlje bit će ojačana projektilima Harpoon koje će koristiti obučeni ukrajinski timovi”, napisao je Reznikov na svojoj Facebook stranici. Rekao je da će se rakete “Harpoon” koristiti zajedno s ukrajinskim projektilima “Neptun” za obranu obale, uključujući iz  luke Odese. Serhij Bratčuk, glasnogovornik regionalne vojne uprave Odesa na jugu Ukrajine, napisao je u internetskoj objavi da im je “predano toliko Harpoona da mogu potopiti cijelu rusku Crnomorsku flotu. Zašto ne bismo to učinili?”

Prošlog je mjeseca krstarica “Moskva”, zapovjedni brod ruske crnomorske flote, potonula nakon što je, kako Ukrajina tvrdi, pogođena projektilom Neptun. Moskva, s druge strane, kaže da je požar izazvan od eksplozije streljiva na brodu.

Rusija je uvela pomorsku blokadu ukrajinskim lukama, ometajući izvoz bitnih žitarica. Također je koristila svoju crnomorsku flotu za lansiranje raketnih napada. Reznikov je rekao da je Ukrajina također dobila niz teškog topničkog naoružanja, uključujući modificirane samohodne haubice “M109” američke proizvodnje koje će ukrajinskoj vojsci omogućiti gađanje ciljeva s većih udaljenosti. Ukrajina također kaže da želi osigurati da im stignu višestruki raketni bacači “M270” proizvedeni u SAD-u. Ovaj transfer još nije potvrđen od strane Washingtona, a Moskva je već upozoravala SAD protiv slanja dalekometnih raketa.

Predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se Ukrajina, koja radi na povećanju opskrbe oružjem, približava točki u kojoj će tehnološki nadmašiti Ruse. “Naravno, puno ovisi o našim partnerima i njihovoj spremnosti da Ukrajini pruže sve što je potrebno za zaštitu slobode. I očekujem dobre vijesti o tome sljedeći tjedan”, rekao je u videu, ne iznoseći detalje. Savjetnik Zelenskog Oleksij Arestovič rekao je kasno u subotu da će “oružje koje nam je tako očajnički potrebno vrlo vjerojatno uskoro biti isporučeno”. Ključni će biti sastanak ministara obrane NATO-a u Bruxellesu sredinom lipnja, kojem će prisustvovati Reznikov, rekao je Arestovič. “Ako saveznici na Zapadu ne odugovlače… onda će se oko 20. lipnja situacija na fronti uvelike promijeniti u našu korist.”

Komentari

komentar





You may also like