Ukrajina prekinula diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom zbog priznanja Donbasa

Ukrajina je odlučila prekinuti diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom nakon što je Pjongjang priznao suverenitet Donecke i Luhanske Narodne Republike (DNR i LNR), priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi Tass.

“Ovu odluku smatramo pokušajem Pjongjanga da potkopa suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, stoji u priopćenju. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je kao odgovor na takav neprijateljski korak Sjeverne Koreje Ukrajina odlučila prekinuti sve diplomatske odnose s vladom Sjeverne Koreje.

Šef Donecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je u srijedu da je pokrenut proces uspostave diplomatskih odnosa između republike i Sjeverne Koreje. Ministrica vanjskih poslova DNR-a Natalya Nikonorova rekla je 12. srpnja da su pokrenuti pregovori sa Sjevernom Korejom o priznavanju suvereniteta DNR-a. Šef DNR-a Pushilin potvrdio je kasnije tijekom dana da je Sjeverna Koreja odlučila priznati DNR.

Veleposlanik Sjeverne Koreje u Rusiji Sin Hong-chol je 13. srpnja predao dokument o priznanju Donecke Narodne Republike (DNR) od strane Pjongjanga veleposlanici DNR-a u Moskvi Olgi Makeyevoj. Veleposlanstvo Sjeverne Koreje u Moskvi kasnije je potvrdilo da je Pjongjang priznao suverenitet Narodne Republike Doneck i Luhansk.

Ruska vojna operacija

21. veljače ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će Moskva priznati suverenitet Narodnih Republika Doneck i Luhansk. Rusija je s njihovim čelnicima potpisala sporazume o prijateljstvu, suradnji i uzajamnoj pomoći. Rusija je priznala republike Donbasa u skladu s ustavima DNR i LNR u granicama regija Doneck i Luhansk početkom 2014.





Ruski predsjednik Putin rekao je u televizijskom obraćanju 24. veljače da je kao odgovor na zahtjev čelnika republika Donbasa odlučio izvesti posebnu vojnu operaciju u Ukrajini. Ruski je čelnik istaknuo kako Moskva nema planove okupacije ukrajinskih teritorija, istaknuvši da je cilj operacije denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Nakon toga su DNR i LNR pokrenule operaciju ‘oslobađanja svojih teritorija pod kontrolom Kijeva’, piše Tass.

Komentari

komentar





You may also like