Ukrajina produbljuje jedan od kanala na Dunavu kako bi povećala izvoz

Ukrajina nije prekršila nikakve sporazume produbljivanjem kanala Bystre na Dunavu kako bi povećala izvoz hrane iz svojih riječnih luka i spremna je pokazati Rumunjskoj posao koji je obavila, rekao je u srijedu visoki ukrajinski dužnosnik u intervjuu za Reuters.

Rumunjska je ovaj tjedan objavila da je zabrinuta zbog znakova da susjedna Ukrajina kopa kanal koji presijeca zajedničko, ekološki osjetljivo obalno područje te je pitala može li provjeriti to mjesto. Ukrajina, koju je Rusija napala prije godinu dana, objavila je prošlog tjedna da se gaz brodova koji su prolazili kroz kanal Bystre produbio na 6,5 ​​metara sa 3,9 metara.

Rumunjska je izrazila zabrinutost da bi bilo kakvi radovi na plovnom putu kroz zajedničko područje delte Dunava mogli ugroziti divlje životinje na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i prekršiti međunarodne ugovore o zaštiti okoliša. “Službeno smo obavijestili rumunjsku stranu još u kolovozu 2022. da ćemo izvršiti operativno jaružanje, tj. čišćenje sedimenata, i nismo dobili nikakve komentare”, rekao je Jurij Vaskov, zamjenik ukrajinskog ministra za obnovu, u intervjuu za Reuters.

Kanal je sredinom 1990-ih bio dubok 6,5 metara, ali Ukrajina posljednjih godina nije radila nikakvo jaružanje, što je rezultiralo nakupljanjem mulja. “Ne vidimo nikakav problem – nije riječ o novogradnji nego o operativnom produbljivanju”, rekao je Vaskov, dodavši da je cilj jaružanja kanal da bude dovoljno dubok za brodove do 6,5 metara gaza.

Ukrajina prevozi žito kanalom Bystre dok razvija alternativne rute za svoj izvoz. Pristup njezinim crnomorskim lukama i dalje je ograničen zbog ruske invazije. “Ranije nije bilo potrebe za povećanjem dubine (kanala). Sada postoji takva potreba”, rekao je Vaskov.

Još dublji kanal





Kazao je da su velika zakrčenost dunavskih luka i dugi redovi na rumunjskom kanalu Sulina glavni razlozi za taj potez.

Ukrajina, koja je uvelike povećala izvoz preko svojih dunavskih luka na 1,5 milijuna tona mjesečno od ruske invazije, nada se da bi dublji kanal omogućio izvoz dodatnih 500.000 tona mjesečno.

Ukrajina je prethodno izradila plan za produbljivanje kanala na 8,2-8,3 metra, za koji kaže da bi se mogao provesti u budućnosti. “Takav projekt postoji već mnogo godina, ali trenutno se ne provodi. Ovdje Rumunjska nije pristala na provedbu ovog projekta”, rekao je Vaskov. “Ovo je u gospodarskom interesu Ukrajine i potrebno je u srednjoročnom razdoblju, ali razgovori o tome su u tijeku”, rekao je, dodajući da se bilo kakva akcija može poduzeti ako se o tome dogovori s Rumunjskom.





Rumunjska je važan gospodarski partner Ukrajine, a izvoznici su prošle godine isporučili 8,6 milijuna tona ukrajinskog žita kroz rumunjsku crnomorsku luku Constanta. Unatoč padu žetve žitarica 2022. na oko 54 milijuna tona s rekordnih 86 milijuna u 2021., najmanje 30 milijuna tona žitarica i dalje je u silosima i moglo bi se izvoziti, navodi ministarstvo poljoprivrede. Izvoz žitarica iz Ukrajine pao je 20. veljače za 28,7% na 30,3 milijuna tona u sezoni 2022./23., pogođen manjom žetvom i logističkim poteškoćama uzrokovanim ruskom invazijom.

 

 

Komentari

komentar

You may also like