Ukrajinski general Zalužnji: Rat ulazi u fazu koja odgovara Rusiji

Ukrajinski vrhovni vojni zapovjednik, general Valerij Zalužnji rekao je sinoć da rat s Rusijom prelazi u novu fazu statičnih i iscrpljujućih borbi, koja bi, kako je upozorio, mogla koristiti Moskvi i omogućiti joj da obnovi svoju vojnu moć. Ukrajina je objavila i da je Rusija u posljednja 24 sata bombardirala više od stotinu naselja, najviše u jednom napadu od početka godine, prenosi Reuters.

“U posljednja 24 sata neprijatelj je bombardirao 118 naselja u deset regija”, objavio je na društvenim mrežama ukrajinski ministar unutarnjih poslova Igor Klimenko, istaknuvši da je to “najviše od početka godine”. Osim toga, napadnuta je rafinerija nafte u Kremenčuku u središtu zemlje. U napadu nije bilo žrtava, ali više od stotinu vatrogasaca nekoliko je sati gasilo požar, rekao je.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici strahuju da će Rusija intenzivirati napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu prije zime, kao i prošle godine.

U bombardiranju tijekom noći poginula je jedna osoba u Harkovskoj oblasti i još jedna u Hersonskoj, naveli su mjesni dužnosnici.

U ruskom napadu poginuo je i stanovnik Zaporoške oblasti, a u napadu ruskog drona u Nikopolju, na jugu zemlje, poginula je jedna osoba i četiri su ozlijeđene.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo objavilo je u srijedu da je tijekom noći srušilo 18 od 20 ruskih dronova.
S druge strane, rusko ministarstvo obrane objavilo je da je srušilo dva ukrajinska drona iznad regija Briansk i Kursk koje graniče s Ukrajinom.





“Ukrajinski rat prelazi u iscrpljivanje, vojska treba nove kapacitete”

Ukrajinski vrhovni vojni zapovjednik, general Valerij Zalužnji rekao je da rat s Rusijom prelazi u novu fazu statičnih i iscrpljujućih borbi, koja bi, kako je upozorio, mogla koristiti Moskvi i omogućiti joj da obnovi svoju vojnu moć.

U članku za The Economist, Zalužnji je kazao da su ukrajinskoj vojsci potrebni ključni novi vojni kapaciteti i tehnologija, pri čemu je najvažnije zračno vojno pojačanje da bi izašla iz nove faze rata, koji je ušao u 21. mjesec.

Intervju koji je dao za časopis objavljen je nakon gotovo pet mjeseci velike ukrajinske protuofenzive, kojom ukrajinska vojska nije uspjela ostvariti značajniji prodor prema gusto miniranim ruskim obrambenim linijama niti postići očekivano usporavanje borbi u trenutku kada smo na pragu zime.





S obzirom na to da su ruske trupe krenule u ofenzivu u dijelovima na istoku zemlje, Kijev strahuje da Moskva planira pokrenuti kampanju zračnih napada kako bi onesposobila električnu mrežu, što bi usred zime ostavilo milijune stanovnika u mraku i bez grijanja.

Zalužnji je kazao kako smatra da Ukrajina mora efikasnije uništavati rusko topništvo i osmisliti bolju tehnologiju za probijanje ruskih minskih obrambenih linija. Dodao je kako su se zapadne zalihe oružja pokazale nedovoljnima s obzirom na dugačka ruska minska polja. Ona se na nekim područjima protežu i na 20 km.

Oštrim je riječima opisao opasnost od faze iscrpljujućih borbi: “Ovo će koristiti Rusiji. Omogućit će joj da obnovi svoju vojnu moć, na kraju prijeteći ukrajinskim oružanim snagama i samoj državi.”

Rekao je da je za Ukrajinu prioritet pojačanje rezervnih snaga, premda Ukrajinci posjeduju ograničene kapacitete za njihovu obuku unutar zemlje. “Pokušavamo riješiti te probleme. Uvodimo jedinstvenu evidenciju vojnih obveznika, a moramo proširiti i kategoriju građana koju ćemo moći pozvati na obuku ili mobilizaciju”, rekao je Zalužnji.

Ukrajina: Više od 260 civila poginulo zbog mina i eksplozivnih naprava

“Više od 260 civila ubijeno je u Ukrajini nakon što su nagazili na mine ili druge eksplozive tijekom 20-mjesečnog rata s Rusijom”, objavila je ukrajinska vojska jučer.

Kijev procjenjuje da je 174 000 četvornih kilometara zemlje, otprilike trećina njezina teritorija, potencijalno zatrpano minama ili opasnim ratnim ostacima.

Najmanje 571 osoba zadobila je ozljede tijekom više od 560 incidenata s minama ili eksplozivnim predmetima zaostalim nakon borbi, objavio je Glavni stožer na messengeru Telegram. “Gotovo četvrtina incidenata dogodila se na poljima”, dodaje se.

Neki farmeri riskiraju pokušavajući raditi u područjima za koja se smatra da su zatrpana minama. U srijedu je traktor naletio na neidentificirani eksploziv u južnoj regiji Mikolajiv, pri čemu su dva čovjeka ranjena, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.
Jednom od njih amputirane su dvije noge, drugi je nakon pregleda odbio odvesti u bolnicu, piše na Telegramu.

Ukrajini su hitno potrebni saperi (ljudi koji razminiravaju). Sada ima oko 3 000 stručnjaka koji rade, ali treba još 7 000 kako bi u potpunosti očistili sve mine, rekao je premijer Denis Šmihal, a prenosi Suspilne. Taj bi proces zahtijevao oko 37 milijardi dolara financiranja, iznos koji Kijev želi prikupiti uz pomoć međunarodnih partnera.

Komentari

komentar

You may also like