Ukrajinski predsjednik pozvao Bidena u posjet, izostao odgovor Bijele kuće

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je američkog kolegu Joea Bidena da ubrzo posjeti Ukrajinu u telefonskom razgovoru održanom u nedjelju, objavio je njegov ured u Kijevu, prenosi Reuters.

Napetosti rastu tjednima te Washington upozorava da se boji “imanentne” invazije od strane Rusije. Moskva odbacuje navode da planira rat i optužuje Zapad za histeriju, a deeskalaciju uvjetuje nizom zahtjeva, posebice jamstvom da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. “Uvjeren sam da će vaš dolazak u Kijev idućih dana, koji su ključni za stabiliziranje situacije, biti snažan signal i pridonijeti deeskalaciji”, rekao je Zelenski Bidenu, prema priopćenju iz ureda ukrajinskog predsjednika. “Očekujemo da će to pomoći spriječiti širenje panike”, piše u pozivu iz Kijeva.

Zelenski je ranije izrazio nezadovoljstvo zbog stalnih najava rata i rekao da su takva upozorenja imala negativan učinak na ekonomiju i na nacionalnu valutu. Također, evakuaciju američkog diplomatskog osoblja i pozive Državnog tajništva da Amerikanci napuste Ukrajinu je nazvao pretjeranim. Bijela kuća nije htjela komentirati pozivnicu. Američka mreža CNN citirala je neimenovanog ukrajinskog dužnosnika koji je rekao je izostao Bidenov pozitivan odgovor na pozivnicu. Zelenski je zahvalio Sjedinjenim Državama na njihovoj podršci i rekao da Ukrajina razumije prijetnje kojima je izložena i da je spremna za svaki scenarij.

Komentari

komentar

You may also like