Veleposlanici EU-a složni: prihodi od zamrznute ruske imovine idu u Ukrajinu

Veleposlanici EU-a su nakon višetjednih pregovora pristali na prijedlog Europske komisije da se prihod od zamrznute ruske imovine koristi za vojnu pomoć Ukrajini i njezinu obnovu – piše u četvrtak Deutsche Welle (DW).

Europska unija poduzela je još jedan korak u odlučivanju o korištenju prihoda od zamrznute ruske imovine za financiranje vojne pomoći Ukrajini. U srijedu, 8. svibnja, veleposlanici zemalja EU-a na sastanku u Bruxellesu, nakon konzultacija koje su trajale nekoliko tjedana, dogovorili su odgovarajući plan, priopćeno je iz belgijskog predsjedanja Vijećem EU-a.





“Pozdravljam današnji dogovor o našem prijedlogu da se prihodi od zamrznute ruske imovine iskoriste za Ukrajinu”, napisala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na društvenoj mreži X. Dodala je da će kupnja oružja ovim novcem “učiniti Ukrajinu i cijelu Europu sigurnijim mjestom”.

Postignut je načelni dogovor o mjerama koje se odnose na prihode od blokirane imovine Ruske Federacije. Taj će se novac koristiti za potporu obnovi Ukrajine, koja je postala meta ruske vojne agresije , kao i za obranu ove zemlje. Štoviše, samo ove godine taj bi iznos mogao doseći i do 3 milijarde eura.

Foto: Guliver Image

Nema zapljene ruske imovine

Pregovori o ovom planu su se odužili, uključujući i zbog činjenice da su Austrija i niz drugih država odbile sudjelovati u izravnoj opskrbi oružjem i streljivom. Na zahtjev tih zemalja postignut je dogovor da će se dio postotka ruskog prihoda koristiti za druge vrste pomoći, prenosi dpa.





Prema podacima Europske komisije, EU je zamrznula imovinu Ruske središnje banke u ukupnom iznosu od oko 210 milijardi eura. Belgijski depozitar Euroclear rekao je da je položeni ruski novac zaradio oko 4,4 milijarde eura na kamatama u 2023. godini .

Bruxelles trenutačno ne planira zaplijeniti zamrznutu rusku imovinu. Prema pisanju američkog medija Politico, europske dužnosnike od te ideje odvraćaju Kina, Saudijska Arabija i Indonezija.

Nedavno je također postalo poznato da EU neće dati Ukrajini dobit od ulaganja u rusku imovinu 2022. – 2023. Ona će ostati u EU-u kako bi platila parnicu s Moskvom. Naime, kako navodi Politico, Rusija je već podnijela više od 90 tužbi protiv Eurocleara, tražeći povrat zamrznutih sredstava Središnje banke Ruske Federacije, koja su zamrznuta nakon uvođenja sankcija zbog rata koji je Moskva pokrenula u Ukrajini i koja su pohranjena u belgijskom depozitaru.

Bauk WW2: Njemačka se protivi konfiskaciji zamrznute ruske imovine

 

Komentari

komentar

You may also like