Veleposlanik SAD-a u Moskvi: SAD i Rusija ne trebaju reset svojih odnosa

Foto: ru.usembassy.gov

Rusija i Sjedinjene Američke Države ne trebaju resetirati svoje bilateralne odnose, izjavio je u subotu, 30. siječnja, američki veleposlanik u Moskvi John Sullivan u intervjuu za televiziju Dozhd.

Sullivan je kazao kako su Sjedinjene Države “uvijek vjerovale da trebaju voditi dijalog s Rusijom, pa čak i ranije – sa Sovjetskim Savezom”. Također je podsjetio i na činjenicu da su diplomatski odnosi dviju zemalja stari više od dva stoljeća.

„Naši su diplomatski odnosi stari više od dvjesto godina – nastali su početkom 19. stoljeća, kada je Rusko carstvo priznalo Sjedinjene Države, u to vrijeme mladu državu. Kao države od iznimne važnosti, moramo održavati međusobni dijalog i nastavljamo to činiti”, kazao je prilično pomirljivo John Sullivan. Istodobno je priznao i međusobno postojanje nesuglasica i razlika.

“Imamo razlike. Nedavno, ovog tjedna, čuli ste predsjednika Bidena kako kaže da imamo ozbiljne nesuglasice s ruskom vladom”, izjavio je američki veleposlanik.

Međutim, napomenuo je da su odnosi između dviju zemalja puno širi, što im omogućuje traženje i pronalaženje zajedničkog jezika i postizanje sporazuma o važnim pitanjima.





„I dalje komuniciramo s ruskom vladom o raznim pitanjima. Oko nekih od njih – oko mnogih – imamo nesuglasice, ali postoje pitanja oko kojih smo se dogovorili, poput proširenja ugovora START 3, i ovo je pozitivna točka koju bih želio naglasiti”, kazao je John Sullivan.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne namjeravaju ublažiti sankcije protiv Rusije uvedene u svezi stanja u Ukrajini i oko Krima. Naglasio je da problem koji se odnosi na akcije u Ukrajini ostaje prioritet američke administracije. “I izvršna vlast i Kongres dosljedno su izjavljivali kako je nedopustivo mijenjati granice bez poštivanja zakona”, izjavio je Sullivan.

Priznao je kako proturuske sankcije koje je uveo Washington i koje se neprestano proširuju imaju negativan učinak, uključujući i za same Sjedinjene Države. Prema veleposlaniku, gospodarska ograničenja često su u suprotnosti s interesima američkih poduzetnika.





Međutim, naglasio američki veleposlanik, čak niti ekonomska šteta za poslovnu zajednicu Sjedinjenih Država nije u stanju promijeniti stav američke vlade čija je glavna zadaća geopolitička.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova nedavno je uručilo oštru notu američkom veleposlanstvu u RF, čak i pozvalo njegovog predstavnika u službene prostorije Ministarstva, zbog, kako navode, njegovog neprihvatljivog miješanja u unutarnje stvari Rusije i aktivnog sudjelovanja američkog veleposlanstva u kampanji poticanja ljudi na protuvladine prosvjede, na koje je po svom povratku iz Njemačke pozvao oporbeni aktivist Aleksei Navaljni. Nastavak tih prosvjeda trebao bi se održati već sutra.

S druge strane, 26. siječnja održao se prvi telefonski razgovor novoizabranog američkog predsjednika Joe Bidena i ruskog čelnika Vladimira Putina, u kojem su se dogovorili o produljenju sporazuma o strateškom nuklearnom naoružanju (START) na još 5 godina.

Komentari

komentar

You may also like