Venezuela će održati vojne vježbe dok britanski ratni brod ide prema Gvajani

Predsjednik Nicolás Maduro naredio je oružanim snagama Venezuele da izvedu vojne vježbe u istočnim Karibima nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo ratni brod prema teritorijalnim vodama Gvajane dok se ti južnoamerički susjedi spore oko velikog teritorija, prenosi AP.

U obraćanju na nacionalnoj televiziji danas, Maduro je rekao da će 6000 venezuelanskih vojnika, uključujući zračne i pomorske snage, izvoditi zajedničke operacije na istočnoj obali zemlje — blizu granice s Gvajanom. Maduro je predstojeći dolazak britanskog broda HMS Trent do obala Gvajane opisao kao “prijetnju” svojoj zemlji. Tvrdio je da raspoređivanje broda krši nedavni sporazum između južnoameričkih država.

“Vjerujemo u diplomaciju, u dijalog i mir, ali nitko neće prijetiti Venezueli”, rekao je Maduro u prostoriji u kojoj ga je pratilo desetak vojnih zapovjednika. “Ovo je neprihvatljiva prijetnja bilo kojoj suverenoj zemlji u Latinskoj Americi.” Venezuela i Gvajana trenutačno su uključene u granični spor oko regije Essequiba, rijetko naseljene regije koja je nešto veća od Grčke i čini čak dvije trećine teritorija Gvajane, a gdje su nedavno otkrivena velika nalazišta nafte i minerala.

Regija je desetljećima bila pod kontrolom Gvajane, no u prosincu je Venezuela ponovno pokrenula svoje povijesno pravo na Essequibo putem referenduma na kojem je glasače u zemlji pitala treba li Essequibo pretvoriti u venezuelansku državu. Dok su napetosti u regiji eskalirale, čelnici obiju zemalja sastali su se na karipskom otoku St Vincent i potpisali sporazum u kojem je rečeno da će svoj spor riješiti nenasilnim sredstvima.

Međutim, tijekom razgovora, predsjednik Gvajane Irfan Ali rekao je da njegova nacija zadržava pravo surađivati ​​sa svojim partnerima kako bi osigurala obranu svoje zemlje. HMS Trent je poveći britanski patrolni brod koji je korišten za presretanje krijumčara droge kod zapadne obale Afrike i na Karipskom otočju. Može primiti do 30 mornara i kontingent od 18 marinaca, a opremljen je topovima od 30 mm i sletištem za helikoptere i bespilotne letjelice.

Brod je bio poslan na Barbados početkom prosinca kako bi presreo trgovce drogom, no njegova je misija promijenjena u prosincu. 24, kada je poslan u Gvajanu. Vlasti nisu precizirale kada se očekuje da će stići do obala Gvajane. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da će brod izvoditi zajedničke operacije s obrambenim snagama Gvajane. London je također suptilno dao do znanja da će braniti interese Gvajane, svoje bivše kolonije. Više o slanju broda ovdje.





Uostalom, London je i bio zastupnik interesa Gvajane u sporazumu iz 1899. s Venezuelom kojim je sporni teritorij pripao Gvajani. Venezuela sada tvrdi da su sporazum potpisali pod prisilom i da je ništavan.. Gvajana, nacija od 800 000 ljudi, ima malu vojsku koja se sastoji od samo 3000 vojnika, 200 mornara i četiri mala patrolna broda poznata kao Barakude.

UK šalje ratni brod u pomoć bivšoj koloniji kojoj prijeti susjedna zemlja





Komentari

komentar

You may also like