(Video) Iračka vojska u potpunosti ovladala Kirkukom; Kurdi u strahu bježe iz grada

Iračka vojska uspostavila je puni nadzor nad strateški važnim gradom Kirkukom na sjeveru zemlje. U noći, 16. listopada, postrojbe iračke 9. oklopne divizije i federalne policije koordiniranim napadom zauzeli su središte grada, izbacivši iz njega kurdske formacije pešmerga, priopćio je Reuters.

Taj uspjeh iračke vojske značajno je promijenio ravnotežu snaga između središnje vlade u Bagdadu i vlade autonomije Iračkog Kurdistana, koja je 25. rujna s uspjehom provela referendum o nezavisnosti te regije od Iraka. Nakon uspostave nadzora nad Kirkukom i naftnim poljima u njegovoj blizini, ravnoteža snaga pomaknuta je na stranu Bagdada.

Za sada niti jedna od strana ne navodi svoje gubitke u bitci za Kirkuk, a Reutersov izvor navodi kako se još čuju sporadični pucnjevi u južnim dijelovima grada, u kojima su Kurdi pružali najžešći otpor. Kirkuk su već napustile tisuće kurdskih obitelji, bojeći se odmazde arapske i turkmenske manjine u gradu.

Službeni Washington je na informacije o uspostavi iračkog nadzora nad Kirkukom reagirao pozivanjem obiju strana na suzdržanost i sprječavanje daljnje eskalacije.

Prethodno je američki predsjednik Donald Trump ukazao na neutralnu poziciju Washingtona u sukobu između Bagdada i Erbila, naglasivši pritom, kako se SAD-u „ne sviđa činjenica (neposrednog vojnog) sukoba“.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like