Vrh EU zalaže se za uspostavu “Europske obrambene unije”

Europska unija održat će sljedeće godine konferenciju o europskoj obrani “budući da je vrijeme za uspostavu Europske obrambene unije”, najavila danas predsjednica Europske komisije u svom govoru, prenosi AA.

Govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, Ursula von der Leyen osvrnula se na proteklu godinu, ali i iznijela prioritete izvršnog tijela EU-a za narednih 12 mjeseci.

U kontekstu debakla međunarodne akcije u Afganistanu koja je završila “tako naglo”, Von der Leyen je naglasila potrebu za “Europskom obrambenom unijom”. “Ono što nas je do sada kočilo nije samo nedostatak kapaciteta, već nedostatak političke volje”, rekla je i predložila tri pravca djelovanja za razvoj obrane europskog bloka.

Von der Leyen predložila je osnivanje zajedničkog tijela koje će donositi odluke o obrani. Osim toga, predlaže odricanje od PDV-a pri kupnji vojne opreme proizvedene u EU-u. Također je najavila zajedničko tijelo koje će voditi računa o cyber obrani, uključujući i stvaranje novog europskog zakona koji bi pomogao ojačati cyber obranu EU.

“Dakle, možemo učiniti puno na razini EU -a. No, države članice također moraju učiniti više”, rekla je najavljujući da će sljedeće godine biti domaćin sastanka o europskoj obrani zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“Vrijeme je da Europa pređe na sljedeću razinu”, rekla je Von der Leyen. Istodobno je potvrdila predanost bloka NATO savezu te je otkrila da će raditi s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom na sastavljanju nove zajedničke deklaracije EU-a i NATO-a do kraja ove godine.
U kolovozu ove godine, Josep Borrell, predstavnik EU za vanjsku politiku, založio se za uspostavu zajedničke vojne jedinice od 5 tisuća vojnika za brzo djelovanje i raspoređivanje. Tvrdi da je to lekcija koju je naučio nakon Afganistana. Ministri EU na sastanku u studenom detaljno će razgovarati o planovima za uspostavu jedinice brzog reagiranja (“Initial Entry Forces”).

Komentari

komentar

You may also like