Zaoštravaju se rusko-poljski odnosi: Shoygu zaprijetio Poljskoj posljedicama

Na netom otvorenom Varšavskom forumu o sigurnosti (Warsaw Security Forum), koji se održava u poljskoj prijestolnici, šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost (BBN) Pawel Soloch, izjavio je kako se Zapad mora ujediniti protiv Rusije.

„Rusija je sigurnosni strateški izazov. Ne samo za sigurnost Poljske i regije, već i za čitav kontinent, a taj izazov također ima i globalni karakter“, izjavio je Soloch. Moskva provodi politiku kršenja svjetskog poretka i svjetske sigurnosti, kazao je šef poljske sigurnosne agencije i dodao, kako je „kao nikada, važno naše jedinstvo, ne samo u okviru NATO saveza, već u cijelosti, čitave zapadne zajednice“ i da „naš odgovor mora biti koordiniran“. Soloch je pozvao na (vojne) investicije u sigurnost regije i mogući razmještaj postojane vojne baze NATO saveza u Poljskoj.

Na takve izjave nije trebalo dugo čekati reakciju ruske strane. Tako je ruski ministar obrane Sergey Shoygu danas izjavio, kako će planovi poljske vlade o razmještaju američke divizije na teritoriju Poljske primorati Rusiju na poduzimanje odgovora.

„U takvim uvjetima mi… moramo biti spremni neutralizirati moguće vojne ugroze u svim smjerovima“, kazao je prvi ruski vojnik na zajedničkom kolegiju vojnih ministarstava Rusije i Bjelorusije. Shoygu je namjere Varšave označio kontraproduktivnim i naglasio, kako one neće pridonijeti stabilnosti i učvršćenju regionalne sigurnosti. Naglasio je također, kako se Moskva ne želi uvlačiti u vojni sukob sa Zapadom i da teži suradnji u sferi sigurnosti.

U posljednje vrijeme u Poljskoj se potencira tema opasnosti koja dolazi upravo od strane Rusije. Tako je Varšava usvojila i program velikog povećanja brojnosti poljske vojske, a na njezinom su tlu dislocirani i višenacionalni bataljuni NATO saveza i oklopna brigada američke vojske. Poljska vlada je i službeno predložila dodijeliti dvije milijarde dolara za razmještaj američke oklopne divizije na poljskom tlu, koja bi se mogla smjestiti u okolici gradova Bydgoszcz i Torun. Taj su dokument proslijedili u američki Kongres i administraciju predsjednika Donalda Trumpa.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like