Zaštitari izveli izraelskog predstavnika iz Opće skupštine UN-a jer je prekidao govor iranskog predsjednika

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan udaljen je s plenuma Opće skupštine i nakratko je zadržan od strane zaštitara UN-a nakon što je prosvjedovao tijekom govora iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

“Iranke zaslužuju slobodu ODMAH!”, pisalo je na Erdanovom plakatu uz fotografiju Mahse Amini, ubijene Iranke koja je postala simbol “prosvjeda protiv hidžaba” koji je zahvatio Islamsku Republiku u rujnu prošle godine, a na kraju je ugušen brutalnim korištenje sile od strane ajatolahovog režima. Nakon što je podigao plakat i počeo vikati, osiguranje je na silu izvelo Erdana van, u nekom trenutku ga gurnuvši uza zid, prenosi izraelski portal Ynet.

“Činjenica da masovni ubojica koji poziva na uništenje Izraela dobije platformu u UN-u je neprihvatljiva. UN je dosegao novu najnižu razinu. Dok koljač iz Teherana drži govor i priznat je od međunarodne zajednice, stotine Iranaca prosvjeduju i pozivaju u pomoć! Sramotno je što veleposlanici žele slušati ovog masovnog ubojicu. Istupio sam kako bih jasno dao do znanja da država Izrael stoji uz iranski narod”, rekao je Erdan.

Ovaj incident slijedi kampanju koju naširoko prikazuje izraelska vlada protiv predsjednika Raisija, a koju navodno provode Iranci u SAD-u. Raisi je prikazan na kartonskom izrezu u prirodnoj veličini s omčom, na mjestima kao što su Manhattan, Nacionalna knjižnica u New Yorku, Rockefellerov centar, Metropolitan muzej i Brooklynski most. Na kartonu je pisalo: “Otvoreno svima osim ovom ubojici.” U objavi na platformi X, izraelski konzulat je napisao: “Dok Iran pokušava normalizirati svoju reputaciju tako što Raisi prisustvuje nekim događajima, htjeli smo ih podsjetiti da nikakva količina PR-a ne može sakriti Raisijeve zločine protiv čovječnosti

U zasebnoj objavi na istoj mreži, poslanik Erdan je napisao: “Dok UN prostire crveni tepih za teheranskog mesara, predsjednika Raisija, Iranci u New Yorku su ovdje da pokažu pravo lice režima ajatolaha. Čelnici u Iranu sam žele ugnjetavati, izgladnjivati ​​i ubijati vlastiti narod, dok izvoze teror i jure prema nuklearnom oružju. Svijet se mora probuditi i poslušati glasove nevinih Iranaca! Režim ajatolaha mora odgovarati za svoje zločine i platiti cijenu!”

S druge strane, predsjednik Raisi okrivio je Sjedinjene Države za propast nuklearnog sporazuma koji je potpisala Obamina administracija, rekavši: “Sjedinjene Države moraju pokazati dobru volju i predanost da se vrate na sporazum iz 2015., kojeg su jednostrano napustili 2018. Oni su ti koji su se maknuli od toga”, prenosi iranski Tasnim.





Komentari

komentar

You may also like