zelenski azov azvostal

Zelenski vratio kući pet zapovjednika bataljuna Azov iz Turske; Kremlj ljut na Tursku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vratio se jučer u Ukrajinu dovodeći kući pet bivših zapovjednika bataljuna Azov koji su se borili u bitci za Mariupolj. Zelenski je bio u posjeti Erdoganu, a Erdogan je prilikom te posjete rekao da podržava pravo Ukrajine na samoodređenje po pitanju ulaska u NATO. Erdogan, koji se od početka sukoba pokušava pozicionirati kao medijator, će se uskoro sastati i s Putinom.

No, Kremlj je optužio Tursku za kršenje sporazuma o razmjeni zarobljenika koji je potpisan prošle godine. “Vraćamo se kući iz Turske i vraćamo naše heroje kući”, napisao je Zelenski na Facebooku. “Ukrajinski vojnici Denis Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volinski, Oleh Homenko i Denis Šleha. Napokon će biti sa svojom rodbinom”.

Ukrajinski predsjednik zagrlio je vojnike u istanbulskoj zračnoj luci koji su s njim odletjeli kući.. Nakon vijesti o oslobađanju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija nije bila obaviještena i da je Turska obećala zadržati bivše zatvorenike na svom tlu i predati ih Ukrajini tek uz odobrenje Moskve. Taj potez “suprotan je uvjetima postojećih sporazuma”, rekao je Peskov. “Uvjete povratka prekršile su i turska i kijevska strana”, ruskog glasnogovornika prenosi RIA. 

Peskov je rekao da je povratak zarobljenika povezan s “neuspjehom protuofenzive” koju je pokrenula Ukrajina i željom Ankare da pokaže svoju “solidarnost” uoči summita NATO-a u Vilniusu 11. i 12. srpnja.

Dok su u Ukrajini slavljeni kao heroji zbog svog snažnog otpora unutar tvornice Azovstal tijekom opsade Mariupolja, borci Azova u Rusiji su vrijeđani zbog svojih veza s ukrajinskim ultranacionalistima.

Komentari

komentar





You may also like