(Video) Kijevski scenarij: Vandali u Washingtonu ruše spomenik i postavljaju ulične barikade

Od sinoć, u glavnom gradu SAD-a, Washingtonu, prosvjednici žele srušiti spomenik sedmom američkom predsjedniku Andrewu Jacksonu, koji se nalazi u parku Lafayette nedaleko od Bijele kuće. Pobješnjela masa, uglavnom mladih ljudi, probila je oko 2 metra visoku ogradu, podignutu proteklih dana u svrhu zaštite spomenika, nakon čega su konopcem svezali Jacksona i konja na kojemu sjedi te čitav spomenik pokušali srušiti. Također su i žutom bojom išarli postolje spomenika. Međutim, trud im se za sada nije isplatio jer ih je policija uspjela rastjerati prije izvršenja tog vandalskog čina, nedostojnog 21. stoljeća.

O svemu se oglasio i sam predsjednik Donald Trump na svom twittu:

Prosvjednici uzvikuju parole kako Jackson mora biti maknut od Bijele kuće jer eto, taj spomenik slavi rasizam i sl. Nakon toga policija ih je pozvala na poštivanje javnog reda i mira, a zauzvrat su na policiju počeli letjeti razičiti predmeti.





Sada se na Trgu Lafayette počinju postavljati barikade, a stanje sve više sliči onome u Seattleu, lučkom gradu na krajnjem sjevero-zapadu SAD-a, gdje radikalni ljevičarski prosvjednici već više od dva tjedna pod svojim nadzorom drže jedan gradski kvart, proglasivši nekakvu svoju autonomiju od središnje vlade u Washingtonu. Takvo stanje već dovodi do brojnih problema, u tolikoj mjeri, da lokalna administracija, zbog pucnjave koja od tamo dolazi, izjavljuje kako je „čaša strpljenja prjeđena“ i da treba uspostaviti red.

Gradonačelnica Seattlea Jenny Anne Durkan, inače demokratkinja, izjavila je slijedeće: „Svi ti mitinzi i prosvijedi, kao i atmosfera nasilja doveli su do toga da su se naši građani, a također i rad tvrtki našli u krajnje složenim uvjetima. Te akcije su nezdrave za mirni dio zajednice, razina sigurnosti se smanjila. Ovu epizodu u povijesti Seattlea treba završavati.“

Naravno, pravo je pitanje zašto gradske vlasti divljaštvo i nasilje nisu željele suzbiti u njegovu začeću, već su čekale da ono eskalira do razine nepodnošljivosti po čitavo stanovništvo, i da razina javne sigurnosti do te mjere snižena da se pojavio i strah za ljudske živote i za imovinu običnih ljudi?





Zabrinutost se počela javljati i u Minnesoti, u jednom od zatvora u kojemu se nalazi Derek Chauvin – policajac optužen za ubojstvo afroamerikanca Georgea Floyda. Ranije se doznalo da su iz kruga njegovih zatvorskih čuvara uklonjeni afroamerikanci i latinoamerikanci. Zbog toga raste novi skandal, a zatvorski čuvari podnijeli su zajedničku tužbu protiv uprave zatvora, izjavivši, kako se radi o kršenju njihovih prava i jasnom obliku rasne diskriminacije.

„Kada su Dereka  Chauvina doveli u zatvor, pojedinim djelatnicima zabranili su dolazak na kat na kojemu je on smješten. … I ta je odluka donesena isključivo zbog boje kože. To je nedopustivo, to je diskriminacija!“, izjavio je odvjetnik Bonnie Smith.

Američka administracija naglašava kako najveći dio prosvijeda u zemlji ima miran karakter, međutim prerano je za smanjenje pozornosti. Svakodnevno se ruše spomenici, dolazi do sukoba prosvjednika i policije, a na ulicama se mogu vidjeti uništeni policijski automobili, dok se istodobno traži radikalna policijska reforma.

Jačanje prosvjeda u glavnom gradu Washingtonu i sve bliže Bijeloj kući jasno ukazuje na to, da se, paralelno sa spomenutim zahtjevima o reformi policije i razumljivim prosvijednima protiv rasizma u toj zemlji, dio prosvjednika (ne)svjesno okreće protiv aktualnog predsjednika Trumpa. A njemu je sada, vjerojatno, puno jasnije kako se osjećao, primjerice, isto tako legalno, na demokratskim izborima izabrani ukrajinski predsjednik Viktor Jnuković u veljači 2014. g., koji je, znajući dobro što se sprema i koje silnice stoje iza prosvijeda dugo oklijevao s uporabom sile protiv prosvijeda koji su na glavnom kijevskom trgu trajali gotovo puna dva mjeseca i koje policija nije željela rastjerati zbog straha od još težih posljedica. U međuvremenu su ti prosvijedi postajali sve veći i radikalniji, kako u političkim zahtjevima tako i u nasilnim manifestacijama protiv snaga reda i institucija državne vlasti. Ostalo je povijest.

 

Komentari

komentar

You may also like