Američki kongresmen: Srbija neće u EU dok ne prizna Kosovo

Srbija neće smjeti postati članicom Europske unije dok ne prizna Kosovo, izjavio je jučer Eliot Engel, predsjednik Odbora za vanjske poslove američkog Zastupničkog doma i jedan od glavnih lobista za interese kosovskih Albanaca u Americi.

“Vrijeme je da Srbija krene dalje. Kosovo je neovisno”, rekao je Angel na sastanku odbora, kojem je nazočila i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, koja je 1999. bila jedan od inicijatora NATO-ovog bombardiranja SR Jugoslavije.

“Iskreno govoreći, blokiranje priznanja Kosova i njegovog članstva u UN-u šteti isključivo samoj Srbiji: njezino pristupanje EU neće biti odobreno dok ne prizna neovisnost Kosova”, rekao je američki kongresmen.

Odbor za vanjske poslove razmatra strategiju koju bi nova administracija američkog predsjednika, predvođena Josephom Bidenom, mogla primijeniti na zapadni Balkan i Srbiju.

„Ako se vratimo tri desetljeća unatrag, to je bio samo san. Nisam mogao ni zamisliti da ću to čuti, ali danas je Kosovo postalo članom Svjetske banke i MMF-a. Više od 110 zemalja priznalo je njegovu neovisnost, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Japan i mnoge druge važne države ”, izjavio je Eliot Engel.

Komentari

komentar





You may also like