Američki medij: indijsko-ruska vojna suradnja jača od prijetnji Washingtona

Na jučerašnji rusko-indijski summit na vrhu u New Delhiju reagirao je američki medij The New York Times u tekstu od 6. prosinca, koji tvrdi kako indijska kupnja ruskog sustava proturaketne obrane S-400 Triumf sugerira da ohrabrena Kina na indijskim granicama New Delhi zabrinjava više od bijesa Washingtona. Putinov posjet Indiji jasno je pokazao kako Moskva još uvijek ima puno prijatelja izvan Zapada

NYT navodi kako su u ponedjeljak Indija i Rusija najavile pojačane obrambene veze, otkrivajući pojedinosti o ugovoru o proturaketnoj obrani vrijednom 5,4 milijarde dolara usprkos riziku od američkih sankcija.

“Isporuke su počele ovog mjeseca i nastavit će se”, rekao je indijski ministar vanjskih poslova Harsh Vardhan Shringla novinarima nakon sastanka Putina i indijskog premijera Narendre Modija. “Važno je napomenuti da naša zemlja, kao i Rusija, vodi samostalnu vanjsku politiku.”

Potvrda da sporazum o proturaketnoj obrani s Rusijom ide dalje usprkos mogućoj šteti po pitanju jačanja indijskih odnosa sa SAD-om, sugerira da je New Delhi spreman preuzeti ovaj rizik kako bi ojačao svoju obranu na granicama s Kinom i da možda smatra kako je Washington neće kazniti zbog njihove zajedničke suradnje u borbi protiv rastuće kineske prijetnje. O tome ne neki način svjedoči i nemogućnost dobivanja nedvosmislenog odgovora i reakcije od strane Bidenove administracije po tom pitanju.

U tekstu se podsjeća kako je Trumpova administracija 2020. uvela sankcije protiv Turske zbog kupnje istog ruskog oružanog sustava.

Indija ima bliske veze s Moskvom, a indijska vojska se desetljećima oslanja na rusku vojnu opremu. Iako je zemlja uvelike diverzificirala svoj uvoz oružja i približila se Sjedinjenim Državama kroz trgovinsku i obrambenu suradnju, otprilike polovica indijskog uvoza oružja i dalje ide u Rusiju.





Države su si također postavile ambiciozan cilj više od utrostručenja bilateralne trgovine na 30 milijardi dolara do 2025. godine.

“Nekoliko temeljnih principa promijenilo se u posljednjih nekoliko desetljeća”, rekao je Modi pozdravljajući Putina. – Pojavili su se novi geopolitički kutovi. Ali usprkos svim tim varijablama, indijsko-rusko prijateljstvo ostalo je nepromijenjeno.”

“Sporazum o S-400 ima više od simboličkog značaja”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov indijskoj novinskoj agenciji ANI u ponedjeljak. “Također ima vrlo važno praktično značenje za obrambenu sposobnost Indije.”





Uz raketni obrambeni sustav S-400, Indija i Rusija potpisale su ugovor vrijedan 600 milijuna dolara o lokalnoj proizvodnji stotina tisuća ruskih jurišnih pušaka AK-203 i dodatni sporazum o proširenju suradnje između zemalja u području vojne tehnologije u idućem desetljeću.

Putinov posjet Indiji – njegovo prvo putovanje u inozemstvo nakon lipanjskog summita s predsjednikom Bidenom u Ženevi – jasno je pokazao kako Rusija još uvijek ima mnogo prijatelja izvan Zapada.

Više o ovoj temi pročitajte u našoj sinoćnjoj analizi koju možete pogledati ovdje ili ispod teksta.

Z. Meter: Veliki rusko-indijski ugovori: o čemu su se dogovorile dvije mega-države

 

Komentari

komentar

You may also like