Australija se žali na formiranje rusko-kineskog “nesvetog saveza”

Britanski medij Daily Mail navodi jučer kako kineski telekomunikacijski div Huawei pomaže Rusiji, što izaziva veliku zabrinutost Australije. Medij piše kako se Rusija suočava s kontinuiranim hakerskim napadima od početka Putinove invazije na Ukrajinu, a da joj Huawei navodno pomaže u stabilizaciji hakirane ruske internetske mreže. Australijski ministar obrane Peter Dutton ta je izvješća nazvao „duboko zabrinjavajućim“.

Izvješća u Kini govore da je taj tehnološki div, koji je četvrti po veličini prodavač mobilnih uređaja u Australiji, pomagao Putinu u naporima da stabilizira rusku internetsku mrežu nakon što je bila napadnuta od strane hakerskih skupina diljem svijeta.

Peter Dutton optužio je Rusiju i Kinu za formiranje ‘nesvetog saveza’ i kazao da bi Peking mogao pomoći u okončanju rata ako prestane odbijati osuđivati ​​Rusiju.

Huawei je teško pogođen američkim sankcijama, uvedenim 2019. zbog straha od nacionalne sigurnosti, a od 2018. mu je zabranjeno isporučivanje opreme za australsku 5G mrežu.

Huawei nije odgovorio na zahtjev za komentar ove vijesti do trenutka objave, navodi britanski medij.

Izvješće, koje se pojavilo na kineskoj stranici s vijestima, ali je kasnije izbrisano, navodi se dalje u tekstu Daily Maila, tvrdi da će Huawei koristiti svoje istraživačke centre za obuku ‘50.000 tehničkih stručnjaka u Rusiji“.





Peter Dutton, koji je optužio Rusiju i Kinu za formiranje ” nesvetog saveza “, rekao je da bi Kina mogla pomoći u okončanju sukoba u Ukrajini ako prestane odbijati osuđivati ​​Rusiju i kritizirao je pomoć Huaweija.

Dana 7. ožujka, australski ministar obrane rekao je za ABC Adelaide kako su izvješća  “od velike zabrinutosti” jer “svaka druga odgovorna zemlja u svijetu traži načine da uvede sankcije i prekine trgovinu s Rusijom“.

Ovdje bismo podsjetili kako se i Australija od nedavno nalazi na popisu Moskve koji se odnosi na Rusiji neprijateljske zemlje, koje su uvele proturuske sankcije nakon njene vojne intervencije u Ukrajini.





 

Komentari

komentar

You may also like